Bahçede ve konut dışında su tüketimini önlemek için yapılması gerekenler şunlardır:
-Az su isteyen, yerel bitkiler ekilmeli ya da dikilmelidir. Özellikle çok su isteyen tropikal bölge bitkilerine özenilmemelidir.
-Bitkiler su gereksinimlerine göre gruplandırılarak dikilmelidir. Böylece her sulamada su miktarı grupların gereksinimine göre ayarlanabilir.
-Su rekabetini önlemek için yabani otlar yolunmalıdır. Bunlar için otkıran kimyasal madde kullanılmamalıdır.
-Suyu toprakta tutan çalı ve ağaççıklar yararlıdır.
-Yavaş ve seyrek sulama yapılmalıdır. Toprak ıslaksa sulama yapılmamalıdır.
-Eğer sulama sırasında su akıntı oluşturarak yola ya da sulama bölgesi dışına akıyorsa aşırı sulama yapıldığı anlamına gelir.
-Güneşte buharlaşmayı önlemek için sulama akşam dokuzla sabah dokuz arasında yapılmalıdır.
-Horumla sulama yerine süzgeçli kovalar kullanılmalıdır.
-Sulanması gerekmeyen alanlar için su tüketilmemelidir.
-Yağışların az olduğu dönemlerde az gübre kullanılarak su gereksinimi azaltılmalıdır.
-Banyo, çamaşır, bulaşık durulama suları sulama suyu olarak kullanılabilir. Ancak çamaşır suyu, bor, sıvı dokuma yumuşatıcıları, soda, hasta kişilerin banyo suları, yağlı mutfak suları bu amaçla kullanılmaz. Asitli ortamdan hoşlanan açalya, kamelya gibi bitkilerde sabun ve deterjanlı sular kullanılmamalıdır.
-Fıskiyeden çok damla yöntemiyle sulama tercih edilmelidir.
-Sularken suyu kesme zamanını unutmamak için mutfak saatlerinden yararlanılabilir.
-Süs havuzlarındaki su değiştirilirken değiştirilen sudan sulama suyu olarak yararlanılmalıdır.
-Yağışlı bölgelerde tulumbalı bir sarnıçta biriktirilen yağmur suları çok yararlı olabilir.
-Havuz sızıntısı olup olmadığı dikkatle izlenmelidir. Sızdırmazlık havuz yapılırken göz önünde tutulursa daha etkili olur. Sızıntıların sonradan önlemesinin maliyeti artar.
-Eğimli arazilere çok sulanması gereken çim, bitki vb. ekilmemeli ve dikilmemelidir. Eğimli yüzey boyunca akıntı oluşması önlenmelidir.
-Çimler uzun biçilmelidir, uzun çimler topraktaki nemi daha uzun süre korur.
-Akvaryum suyu değiştirildiğinde bahçede sulama suyu olarak kullanılmalıdır.
-Otomatik sulama fıskiyeleri kullanılmamalı, zorunlu olarak kullanılacaksa yağışlı havalarda kendiliğinden duran tiplerden seçilmelidir.
-Gübreler su gereksinimi artırır. Gereksiz kullanılmamalıdır.
-Sürekli su akışı gerektiren, akarsuda oynanan bahçe oyuncakları alınmamalıdır.
-Serinlemek ve oyun amacıyla su hortumu ve fıskiyesi kullanılmamalıdır.
-Evcil hayvanlar bahçede yıkanmalıdır.