Biyoizler halen gelişme dönemindedir. Tam olarak değerlendirilebilmiş değildir. Çevresel kimyasallarla ekilenim ve bunların erken dönemdeki ters etkileri ile ilgili biyoizlerin gelecekte ortaya çıkacak sonuçlarla bağlantısı kurulabilmiş değildir.

İdeal bir biyoiz aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:

-Kolay sağlanabilen ve zarar vermeyen bir biyolojik örnekte ölçülebilmelidir.

-Etkilenim ya da canlıya verdiği zararın derecesini ölçmelidir.

-Kirleticilerin etki düzengesi ile doğrudan ilişkili olmalıdır.

-Çok küçük miktarda örnek gerektiren ileri derecede duyarlı bir teknik olmalıdır.

-Kolay yapılabilmeli ve maliyeti düşük olmalıdır(maliyet yarar etkin olmalıdır).

-Farklı türler için elverişli olmalıdır(doğal yaşam etkilenimi için kullanılacaksa).

Biyoizler etkilenim, etki ve etkilenirlik biyoizleri olarak üç grupta incelenebilir.

Bu etkilenimler ve son nokta dizisi:

1. Farmakokinetik

2. Farmakodinamik iki aşamalar grubu olarak düşünülebilir.

Biyoizler, kişisel etkilenim ölçümlerinden daha geçerli etkilenim değerleri verir. Kişisel etkilenim emilime sunulan toplam madde miktarını verir. Ancak sunulan maddenin sadece bir bölümü deri, solunum sistemi ya da sindirim sisteminden emilecektir. Birçok etmen emilimi doğrudan ya da dolaylı etkileyeceğinden sadece sunulan miktara dayanarak etkilenim düzeyinin kararlaştırılması mümkün değildir. Sözgelimi sindirim sisteminde iki değerli metalleri taşıyan taşıyıcı tektir ve bu metallerin bir arasa sunulması emilimlerin etkileyecektir. Kalın bağırsağın tahrişi özel tepki düzengesi nedeniyle atılmalarını hızlandırabilir. Emilen madde miktarı metabolizmaya girecek, taşınacak, depolanacak ve atılacak madde miktarının da belirleyicisidir.

Bu durum amaçlı bir kimyasal müdahale olan ilaçlar için de söz konusudur. Bu nedenle İlacın dozu belirlenirken biyosunumu da göz önüne alınmaktadır. Çevresel etkilenimdeki durum da budur.

Günümüzde ilaç etkileşimleri değerlendirilirken normal fizyolojik durumların bilinen hastalıklarla ilişkisinin göz önüne alınması yetmeyecektir. Toksik etkilenim değişiklikleri birçok kişinin kullandığı ilaçların farklı etkiler yapmasına neden olmaktadır. Hekim bu durumu göz önüne almadığında hatalı bir tedavi yaklaşımı ortaya çıkacaktır. Gelecekte önemli araştırma ve çalışma konularından birisi çevresel etkilenim ve ilaç biyosunumu ilişkisi olacaktır.

Etkilenim biyoizleri en sık kullanılanlardır. Çünkü yol, yolak ve kimi zaman etkilenim kaynağı hakkında bilgi sağlayabilmektedirler. Koruyucu uygulamalara olanak sağlaması da bunu güçlendirmektedir.