Gıda kaynaklı Salonella türleri, E.coli 015:H7, Listeria monocytogenes vb. etkenlerin yol açtığı hastalıklarla ilgili göstergeleri sıralamaya geçen yazımızda başlamıştık. Bu göstergeleri sıralamaya devam ediyoruz:

- Gıda işleme, taşıma, depolama, satış, ticari ürün haline getirme, sunma, elde satma işleri yapan kişi ve yerlerin kurala uygun olmayanların yüzdesi

-Belirli bir sürede düzeltilen yetersizlikler

-Gıda kaynaklı salgınlara neden olabilecek etmenler belirlenen kuruluşların sayı ve yüzdesi

-Yukarıdakilerin dışında sanitasyon yetersizlikleri saptanan kuruluşların sayı ve yüzdesi

-Tehlike kuşkusu bulunan yiyecekleri belirlemeye ve dağıtımını engellemeye yönelik bir programın olup olmadığı

-Gıdaların elden geçirilmesi, işlenmesi, depolanması, nakli ve dağıtımıyla ilgili süregiden güvenli olmayan, sağlığı tehlikeye düşürebilecek yöntem ve uygulamaların belirlenmesini ve yasaklanmasını sağlayacak bir programın olup olmadığı.

-Besinlerde canlıkıran kalıntıları ve toksik kimyasalların bulunup bulunmadığını belirlemeye yönelik olarak numune alma ve analizi ile ilgili bir programın varlığı.

-Toplum gıda güvenliği programınca kolayca sağlanabilecek yiyeceklerin kalitesini, mikrobiyolojik ve kimyasal kirletici belirlemeye yönelik bir laboratuar testinin olup olmadığı.

-Lokantalardan yararlananlara hizmet eden personelden toplumun gıda kaynaklı hastalıklardan korunmasına yönelik hizmetlerden yararlananların yüzdesi…

-Hizmet sunulan toplumu gıda kaynaklı hastalıklardan korunmasına yönelik bir bilgilendirme programının olup olmadığı

-Genel toplumu yiyeceklerin saklanması, hazırlanması, konservelenmesi ve sunumu konusunda bilgilendirmeye yönelik bir programın olup olmadığı.

-Müfredatlarında gıda hijyeni bulunan okulların yüzdesi

-İçinde besin sağlığı ve besin kaynaklı hastalık kontrolü ile bilgi bulunduran toplum sağlığı eğitimine yönelik kitapların yüzdesi.

-Özellikle gıda kuruluşlarının yönetici ve personelini besinlerin uygun biçimde saklanması ve hazırlanması, ayrıca hastalık bildirimlerinin gerekliliği konusunda bilgilendirmeye yönelik bir programın olup olmadığı.

-Gıda kaynaklı hastalık durumlarını izleyen ve tanımlayan, kirlilik kaynaklarını belirleyen, salgınlara katkı yapan etmenleri ortaya koyan, koruyucu ve kontrol önlemlerini öneren bir hastalık gözetim sisteminin olup olmadığı…

-Toplumu gıda kaynaklı hastalık bildirimine özendiren bir sistemin varlığı.

-Vatandaşlar, hekimler, hastaneler, okullar ve diğer kaynaklardan yapılan bildirimlerin yüzdesi.

-Hastalıkların yüz bin kişi başına bildirimi.

-Bildirimi yapılan salgınların nedenler ve etkenleri belirlemek üzere incelenmesi.

-Bildirimi yapılan salgınlardan incelemesi yapılanların yüzdesi.

-Etiyoloji, taşıyıcı ve salgına katkı yapan etmenlerle ilgili araştırmalar.

-Yapılan laboratuvar analizlerinde sağlığa uygun bulunmayan gıda numunesi yüzdesi (kimyasal, bakteriyolojik)