Gıda kaynaklı Salonella türleri, E.coli 015:H7, Listeria monocytogenes vb. etkenlerin yol açtığı hastalıklarla ilgili göstergeleri sıralamaya geçen yazımızda başlamıştık. Bu göstergeleri sıralamaya devam ediyoruz:
- Gıda işleme, taşıma, depolama, satış, ticari ürün haline getirme, sunma, elde satma işleri yapan kişi ve yerlerin kurala uygun olmayanların yüzdesi
-Belirli bir sürede düzeltilen yetersizlikler
-Gıda kaynaklı salgınlara neden olabilecek etmenler belirlenen kuruluşların sayı ve yüzdesi
-Yukarıdakilerin dışında sanitasyon yetersizlikleri saptanan kuruluşların sayı ve yüzdesi
-Tehlike kuşkusu bulunan yiyecekleri belirlemeye ve dağıtımını engellemeye yönelik bir programın olup olmadığı
-Gıdaların elden geçirilmesi, işlenmesi, depolanması, nakli ve dağıtımıyla ilgili süregiden güvenli olmayan, sağlığı tehlikeye düşürebilecek yöntem ve uygulamaların belirlenmesini ve yasaklanmasını sağlayacak bir programın olup olmadığı.
-Besinlerde canlıkıran kalıntıları ve toksik kimyasalların bulunup bulunmadığını belirlemeye yönelik olarak numune alma ve analizi ile ilgili bir programın varlığı.
-Toplum gıda güvenliği programınca kolayca sağlanabilecek yiyeceklerin kalitesini, mikrobiyolojik ve kimyasal kirletici belirlemeye yönelik bir laboratuar testinin olup olmadığı.
-Lokantalardan yararlananlara hizmet eden personelden toplumun gıda kaynaklı hastalıklardan korunmasına yönelik hizmetlerden yararlananların yüzdesi…
-Hizmet sunulan toplumu gıda kaynaklı hastalıklardan korunmasına yönelik bir bilgilendirme programının olup olmadığı
-Genel toplumu yiyeceklerin saklanması, hazırlanması, konservelenmesi ve sunumu konusunda bilgilendirmeye yönelik bir programın olup olmadığı.
-Müfredatlarında gıda hijyeni bulunan okulların yüzdesi
-İçinde besin sağlığı ve besin kaynaklı hastalık kontrolü ile bilgi bulunduran toplum sağlığı eğitimine yönelik kitapların yüzdesi.
-Özellikle gıda kuruluşlarının yönetici ve personelini besinlerin uygun biçimde saklanması ve hazırlanması, ayrıca hastalık bildirimlerinin gerekliliği konusunda bilgilendirmeye yönelik bir programın olup olmadığı.
-Gıda kaynaklı hastalık durumlarını izleyen ve tanımlayan, kirlilik kaynaklarını belirleyen, salgınlara katkı yapan etmenleri ortaya koyan, koruyucu ve kontrol önlemlerini öneren bir hastalık gözetim sisteminin olup olmadığı…
-Toplumu gıda kaynaklı hastalık bildirimine özendiren bir sistemin varlığı.
-Vatandaşlar, hekimler, hastaneler, okullar ve diğer kaynaklardan yapılan bildirimlerin yüzdesi.
-Hastalıkların yüz bin kişi başına bildirimi.
-Bildirimi yapılan salgınların nedenler ve etkenleri belirlemek üzere incelenmesi.
-Bildirimi yapılan salgınlardan incelemesi yapılanların yüzdesi.
-Etiyoloji, taşıyıcı ve salgına katkı yapan etmenlerle ilgili araştırmalar.
-Yapılan laboratuvar analizlerinde sağlığa uygun bulunmayan gıda numunesi yüzdesi (kimyasal, bakteriyolojik)