Toplumun korunması için, çevrenin düzeltilmesi ve koruyucu önlemler zorunlu olduğunu, sağlık ve çevre ile ilgili verilerin analizi kirliliğin sağlık etkisinin belirlenmesi, eylem önceliklerinin belirlenmesi için kullanılması gerektiğini daha önceki yazılarımızdan biliyoruz.

Çevresel yetersizliklerle sağlık sorunları arasında bağlantı kurulması çoğu zaman güçtür. Risk değerlendirmesinin tartışılmasından önce bir bölgenin veya ilin çevre sağlığı açısından değerlendirilmesinde gerekli ölçütler elde edilmelidir. Bunlar çevre sağlığı alt yapı yetersizliklerinin ve sorunlarının insan sağlığı ile ilgili sonuçlarının değerlendirilebilmesi için gerekli ölçütlerdir. Özellikle etkin bir kayıt sistemi gerektiği daha önceki yazılarımızda vurgulanmıştı.

Gıda kaynaklı etkenlerin başlıcaları Salonella türleri, E.coli 015:H7, Listeria monocytogenes vb. olarak sıralanabilir.

Gıda kaynaklı hastalıklarla ilgili başlıca göstergeler şunlardır:

-Hastalık insidansları

-Ticari kuruluşlarla ilişkili salgın sayısı

-Salgın sayısı

-Koruyucu işlemleri yerine getiren hane sayısı

-Mevzuat hükümlerine uyan ve uygulayan kuruluş yüzdesi

-İlgili mevzuatın olup olmadığı

-Denetim sisteminin olup olmadığı

-Yürütme sisteminin olup olmadığı

-Gıda işleme, taşıma, depolama, satış, ticari ürün haline getirme, sunma, elde satma işleri yapan kişi ve yerlerle ilgili olarak gıda kaynaklı hastalıkları önleme ve kontrol etmeye yönelik mevzuat düzenlemelerinin olup olmadığı

-Gereksinimlerin uygulanmasına yönelik bir protokolün olup olmadığı

-Bu işleri yapak kişi ve kuruluşların isim ve adresleriyle ilgili kaydın olup olmadığı

-Denetim raporlarının özellikle besin kaynaklı salgınları önlemeye yönelik etmenlere ağırlık verilerek hazırlanıyor oluşu

Gıda kaynaklı hastalıklarla ilgili göstergeleri sıralamaya gelecek yazımızda devam edeceğiz.