Su tüketimini önlemeye yönelik bazı uygulamalar aşağıda özetlenmiştir.

Evde:

-Su kaynatma kaplarının, çaydanlıkların, semaverlerin kapağı sıkıca kapatılabilmeli, suyun çabucak buharlaşarak tükenmesi engellenmelidir.

-Uygun olan besinler mümkün olduğunca az pişirilmelidir. Bu uygulama besin değerlerinin korunması açısından da yararlıdır.

-Haşlama suları, çorba vb. gibi yemeklerin pişirilmesi için değerlendirilmelidir.

-Yemeklerde uygun büyüklükte tencere kullanılmalıdır. Büyük tencereler daha çok su gerektirir.

-Yemeklerde herkesin bardağı hemen doldurulmamalı, isteyen içeceği kadar suyu sürahiden bardağına dökerek içmelidir. Bardakta su artığı bırakılmamaya alışmalıdır. Lokantalarda su içmeyecek olanlar su bardağını ters çevirerek su konulmasını önlemelidir.

-Meyve ve sebzeler yıkama kabında yıkanmalı, akan musluğun altında yıkanmamalıdır. Bunların küvette yıkanması daha etkin bir yıkama sağlar. Bunların yıkanma suları sulama suyu olarak kullanılabilir.

-Mutfaklarda çöp öğütücü kullanımı kısıtlanmalı hatta hiç kullanılmamalıdır. Çöp öğütücülerde öğütülen atıkların uzaklaştırılmasının su maliyeti yüksektir.

-Az miktardaki bulaşık hemen küvette yıkanmalı, çok kısa süre durulanmalıdır.

-Elde yıkanacak bulaşıklar kurumadan yıkanmalıdır.

-Bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırılmamalıdır.

-Bulaşık makinelerinde su ve enerji savurganlığının önlenmesiyle ilgili yapımcı önerilerine uyulmalıdır.

-Bulaşık makinesine konulacaksa yiyecek artıkları sıyrılıp yerleştirilmeli, muslukta durulanmamalıdır.

-Mutfak musluğundan akan suyun ısınmasına kadar geçen zamanda akan su bir kapta biriktirilmeli, yemek pişirme, çiçek sulama vb. amaçlı kullanılmalıdır.

-Durulama suyu biriktirilerek soğuduktan sonra çiçek sulamakta kullanılabilir. Ancak bu su doğrudan yapraklara değil, çiçeğin köküne dökülmelidir.

-Musluktan akan suyu soğutmak için boşa akıtmak yerine buzdolabına iki pet şişe dolusu su koymak daha uygundur.

-Donmuş yiyecekler gece boyunca buzdolabında çözündürülmelidir, musluk altında tutularak çözündürülmemelidir.

Yüzme havuzları:

-Havuz suyu yenilemesi seyrek yapılmalıdır. Kriz dönemlerinde havuzlar daha az kullanılmalıdır.

-Havuzun üstü örtülmelidir. Bu yolla buharlaşma ile yitirilen suyun yüzde 95’i önlenir. Örtülmemiş bir havuz haftada 2, 5santimetre seviye yitirir. Üstü örtülmekle kazalarda büyük oranda azalır.

-Sızıntı ve çatlaklar düzenli olarak gözden geçirilmeli varsa onarılmalıdır.

-Havuz suyunun araba yıkama, sulama amaçlı kullanılması için gereken düzenek kurulmalıdır. Ancak suyun temizlenmesi için asitleştirilmesi gerektiyse sulamada kullanılmadan önce asit özelliği ortadan kaldırılmalıdır.