Su tüketimine yönelik bazı önlemleri sıralamadan önce iki tablo halinde değişik su tüketim özelliklerini sunacağımızı belirterek bir önceki yazımızda bazı kaynaklarda verilen değerleri tablo halinde sıralamıştık. Bugün sunacağımız tablo da kullanım sıklığı da hesaba katılmıştır:
Kullanım |
Sıklık |
Özellik |
Tüketilen su |
Tuvalet |
Günde dört kez sifonu çekme |
Normal tuvalet sistemi |
Her çekişte 15-30 litre |
Düşük hacimli sifon sistemi |
8 litre |
||
Duş |
Günde bir kez/5 dakika |
Normal duş başlığı |
12-32 litre |
Düşük akışlı |
10 litre |
||
Banyo |
Günde bir kez |
Tam dolu küvet |
140 litre |
Küvet ¼-yarım dolu |
36-48 litre |
||
Tıraş olma |
Günde bir kez |
Musluk açık |
20-40 litre |
Lavabo su doldurularak |
4 litre |
||
Diş fırçalama |
Günde iki kez |
Musluk açık |
8-20 litre |
Fırçalama-çalkama |
1-2 litre |
||
Elleri yıkama |
İki kez |
Musluk açık |
8 litre |
Lavabo su doldurularak |
4 litre |
||
Yemek pişirme |
Yıkama-pişirme |
Musluk açık |
20-40 litre |
Mutfak küveti doldurularak |
4-8 litre |
||
Otomatik bulaşık makinesi |
Günde bir kez |
Standart program |
40-60 litre |
Kısa program |
32-50 litre |
||
Elle bulaşık yıkama |
Günde bir kez |
Musluk açık |
120 litre |
Dolu küvetlerde yıkama-durulama |
20 litre |
||
Çamaşır yıkama |
Günde 1/3 dolu |
Parça parça |
140-200 litre |
Hepsi birlikte |
40-60 litre |
||
Araba yıkama |
Ayda iki kez |
Açılır kapalı memeli hortumla |
Ayda 400 litre |
8 litrelik 5 kova suyla |
Ayda 80 litre |
Bu bilgilerin ışığında hangi önlemleri alabileceğimizi yarınki yazımızda özetleyeceğiz.