Nedir bunun anlamı? “İnsan denen varlık, değerleriyle- meziyet ve kusurlarıyla mücehhezdir…
*
Toprağın nasıl ki ayrı ayrı kısımları varsa aynı şekilde insanların da farklı özellikleri vardır.Her insan birbirinden ayrı nitelikte yaratılmıştır. Toprağın her kesimi ayrı ayrı nitelikler taşıdığı gibi insanlar da birbirlerinden farklı özelliklere sahiptirler.
*
Biz başkayız mesela. Bizde olan insan çeşidi, belki de çok az ülkede vardır. Nasıl mı? Şöyle bir tanım var ya:“Yetmiş iki buçuk millet”ten oluşmuşuz.Suriyeliler ve pek çok ülkeden gelenlerle artık 73 millet olduğumuzu da unutmayın lütfen…
*
Mesela: 1950’li yıllarda kasabamda tümen vardı. Asker olarak gelenlerden kimileri “ekalliyet’ ten insanlardı. Bazıları futbolcu idi. Maçlar olurdu. O vesileyle tanıdıklarımız da oldu :Niko, Rober, Avedis, Sarkis gibi. Ama tümen kaldırıldı (1952).Bir zamanlar ekalliyetten kasabamda yerleşik ermeni komşularımız vardı.İstanbul’a gider gelir ticaret yaparlardı.Halen kiliseleri kültür merkezi olarak işlev görmektedir.
*
Yıl 1962.Vapurla Büyükada’ya gidiyoruz. Mayıs gibi olmalı. Avedis’le karşılaşmadık mı? Kadroyu tamamladı. Varana kadar lafladık. 10 yıl önceki Devrek’ten anılardan konuştuk hep. Ne derler, “Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur” aynen öyle oldu…
*
Demem şu ki: Hangi halktan, ulustan,milletten olursa olsun; insan nisyan ile maluldür. Yani insan hafızası unutmaya yatkındır. Toplumda bizi kaynaştıran pek çok ortak yanlarımız olsa da kusursuz insan da yoktur aslında…
*
Siyasiler de bu konuda örnektir bize:TBMM’de ekalliyetten vekillerimiz vardır. Bir mozaiktir Anadolu’muz. Et’le tırnak gibiyiz. Bizim gibi bir millet,çok azdır.Örneğin; Hatayı tanımlarken: “Çok dilli, çok dinli, çok uluslu ve çok kültürlü” bir kentimiz deriz.
*
İstanbul’u en çok anlatan şair-yazar-tarihçi-hatta ekalliyetten kimi iktisat hocalarımız da oldu. Hepsi de bizdendiler, bizdenler…
Bir örnek: Bartın’ın ünlü yazması,Tavit usta adlı bir Ermeni vatandaşımızın armağanıdır bize.(Rahmet diliyorum). Kızı Veron ile, dostluğum sürmekte hâlâ.Her milli ve dini bayramlarda mutlaka Venezuela’da elçilikte kutlamalara katılır, Atatürk büstüne çelenk koyar, tebrikler yazar. Ailenin bir bölümü hâlâ İstanbul’da yaşıyor.)
*
Sonuçta aynı toprağın insanıyız biz.Biz bize benzeriz. Onlar EKALLİYET, biz de TÜRK’leriz.Asırlardır böyle yaşayıp gideriz…