Geçtiğimiz günlerde TBMM gündemine gelen ekonomi paketiyle yatırım teşvik sisteminde indirimli kurumlar vergisi uygulamasına sınır getiriliyor. Yeni alınacak yatırım teşvik belgelerinde indirim hakkının kullanılabileceği süre en fazla on yıl ile sınırlandırılıyor.

Ekonomi paketi geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Genel Kurul süreci de tamamlandıktan sonra yasalaşmış olacak. Otomobillerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulamasında matrahların güncellendiği, lüks kamyonet görünümlü jeep’lerde ÖTV’nin artırıldığı paketle yatırım teşvik sisteminde de bazı yeni adımlar atılıyor.

Mevcut sistemde yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı tutarları ve vergi indirim oranları dikkate alınarak, mükelleflerin bu yatırımlarından elde ettikleri kazançlarına hak kazanılan toplam yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanıyor. Mükelleflerin yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarına da yatırıma katkı tutarının yüzde 80’ini geçmemek üzere indirimli oran uygulanması imkânı bulunuyor.

Ekonomi paketiyle yapılan düzenlemeyle, söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren alınan yatırım teşvik belgelerine uygulanmak üzere; indirimli kurumlar vergisinin, indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap döneminden itibaren en fazla on hesap dönemi boyunca uygulanacağına ilişkin sınırlama getiriliyor. Kurumlar vergisi indirim oranı da yüzde 60 olarak belirleniyor. Toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50’sini ve hak edilen yatırıma katkı tutarını geçmemek üzere; indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap dönemi dahil dördüncü hesap döneminin sonuna kadar kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırma ve bu oranı sıfıra kadar indirme, proje bazlı yatırımlar için süre ve oranı artırma konularında Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.

Yatırım döneminde diğer kazançlarda kullanılabilen yatırıma katkı tutarına ilişkin oranın yüzde 80’den yüzde 50’ye düşürülmesinin yıllık yaklaşık 15 milyar lira gelir artırıcı etkisi olacağı öngörülüyor. İndirimli kurumlar vergisi uygulamasının on yıl ile sınırlandırılmasının ise eski teşvik belgeleri için bir sonucu bulunmuyor.