·      Sakın Şapkanızı Kaptırmayın !

Rahmetli Cumbaba Demirel’in şapka merakını bilenler bilir.Bir karşılamada fötrünü almaya çalışanla mücadelesini görmüştüm:“Şapkayı gaptırmadım” diyordu…

***

15 Ağustos’tan bu yana şapkayı önüme koyuyor ve ona bakarak yazıyorum yazılarımı.Ne demişler:Şapkayı önüne koy biraz düşün.Bende öyle yapıyorum o günden bu güne…

***

Bartınlı Dostum Dr.Hüseyin Pekin’nin felsefe öğretmeni hep şunu söylermiş:“Şapkayı kafaya uydurduk ama, kafayı şapkaya uyduramadık.”Şapka bir uygarlık simgesidir.Türlü çeşitli modelleri vardır.En ünlüsü de frakla kullanılanıdır…

***

Okul yıllarımda gelen sihirbazlar şapkadan tavşan çıkarırken şaşardım. Bu hile,sihirbazların en eski gösterilerinden biridir.. Oldukça bayatlamış olan bu numarayı bilmeyen izleyicilerimiz için videoda sihirbaz önce sihirli ellerle gösterisini yapardı, daha sonra da kendisi hileyi bizzat açıklardı.Şapka çıkarmak (bir şeye ya da kişiye):O şeyin üstünlüğünü kabul edip saygı duymak, anlamına geliyor…

***

Rüyada şapka görmek şöyle yorumlanır:Rüyada şapka satın almak, birisinin yardımı ile islerinin kolaylaşacağına ve başarıya ulaşacağına, bundan dolayı da kazancının artacağına yorumlanır.

*

Yeni bir şapka, taşınacağınızın veya isinizi değiştireceğinizin haberidir. yaşamınızdaki bazı değişiklikler, sizin kârlı çıkmanıza sebep olacaktır.Şapka kaybetmek ise, işyerinde sıkıntılar yasayacağınız anlamına gelir…

*

Yeni şapka yeni bir işe,kumaş şapka şeref ve itibara, eski ve kirli şapka yoksulluğa ve itibar kaybetmeye,şapka siperliğe emniyet ve tedbire, küçük mutluluklara vesiledir. Şapka bazen yabancı hayranlığına ve züppeliğe delalet eder.Rüyada şapka görülmesi; şapkanın cinsine göre tabir olunur. Bir kimsenin rüyasında kenarları geniş ve güneşten kendini korumak için bir şapka giydiğini görmesi; o kimsenin keder ve sıkıntılarından kurtulacağına işaret eder.

***

“Hamili Kart”lar Meselesi’’:

Eski politikacılar; “Hamili kart yakînimdir”diye kart dağıtırlardı.Günümüzde bu kartlar, dönüştü-gelişti-değişti.(!)  Buna ister transformasyon ister restorasyon deyin;bugün  başka yöntemler gelişti.Dün bir haber okudum :Fes uygulaması önerilmiş;bu çağda buna ancak ‘‘Fesuphanallah ’’demekten kendimi alamadım.Erkin Koray’ı yakında yitirdik.Rahmetle anıyorum.Ne diyordu o şarkıda bu günleri nasıl da bize miras bırakmış: Arkası gelmez dertlerimin,bıktım illallah/Biri biterken öbürü de başlar,vermesin Allah(?!)…