Daha önceki yazılarımızda yakmanın çok pahalı ve özellikle hava kirliliği açısından çok tehlikeli bir işlem olduğunu belirtmiştik. Çöplerin yakılması sırasında ortaya çıkan ısı enerjisinden yararlanılabilir, ayrıştırılan ürünler kullanılabilir. Bu yitirilen enerjinin bir bölümünün geri dönmesini sağlar. Eğer baca filtreleri düzenli olarak değiştirilmeyecek olursa çok tehlikeli hava kirliliği sorunlarına yol açabilir. Yakma işlemi kömürleşmeye olanak vermeyecek yükseklikteki sıcaklık derecelerinde yapılmayacak olursa kömürleşen bileşenler kemirici üremesini artırır
Yakma fırınlarının işletilmesi ve idamesi yüksek nitelikli bir teknik ekip gerektirir. Gelişmekte olan ülkelerin ücretlendirme sistemleri bu tip bir teknik ekibin oluşturulmasını ve sürdürülmesine olanak vermemektedir. Gelişmekte olan ülkelerde kurulmuş atık yakma fırınlarının çalıştırılamamasının en önemli nedenlerinden biri budur. Atık gazların tehlikeli bileşenlerinden ayrılması pahalı süreçler gerektirir. Bu nedenle bilgisayar sistemli düzey belirlemeleri vb gerekli halk sağlığı güvencesini sağlamaktan uzaktır.
Kentsel atıklarda kükürt miktarı düşük olduğundan akma fırınlarında oluşan yanma gazlarında kükürt dioksit görece azdır. En önemli sorun oluşan hidrojen klorürdür (HCl). Bunun kaynağı vinil klorür vb maddelerdir. Kireç püskürtmeli kuru sistemler ve sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksitli ıslak sistemlerle bu gaz azaltılmaya çalışılır. Böylece hidrojen klorür gazı 20 ppm.in altına indirilebilir. Atıklardaki azot nedeniyle azot oksitler 200-300 ppm.e ulaşabilir. Bunun 100 ppm.in altına indirilmesi için değişik teknikler gerekir.
Bir diğer sorun dioksin salımlarıdır. Birçok ülke dioksinlerle ilgili çok katı düzenlemeler getirmekte ve uygulamaktadır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde bu kuralların getirilmiş olsalar bile uygulanmaları zordur. Dioksin salınımları ile ilgili büyük endişeler vardır.
Ayrıca gaz temizleme süreç sıvılarının ve toz tutucularda biriken uçarküllerin giderimleri de önemli bir sorun halindedir. Cıva için şelat yapıcı iyon değiştirici reçineler, diğer ağır metalleri için ise pıhtılaştırma ve çökeltme süreçleri gerekmektedir(26).
Japonya'da sürekli tip yakma fırınlarında tesisin büyüklüğüne göre kalıntının yüzde 7-10'dan az olması zorunludur.
Büyük sistemlerin bazılarında oluşan ısı yardımıyla buhar elde ederek elektrik enerjisi ve topluma sıcak su sağlanması vb maliyeti düşürücü uygulamalar denenmektedir.