Yaşlılarda içsalgılarda ve bu salgıların etkinliği azalabilir. Etkinlikteki azalma doku cevabının yetersizliği ile ilgili olabilir. Yaşlılardaki bağışıklık sorunları süreğen hastalıkların sonucu ya da hedef organ yanıt etkinliğinin azalmasıyla ilişkilidir.
Yaşlılarda kaza oranında artım olmaktadır. Kaza oluşumunda yaşlıların işlevsel kayıplarının yanı sıra, yaşlıların yaşadığı konut ortamındaki yetersizlikler, gerekli ergonomik önlemlerin alınmaması da etkilidir. Normalde erişkinler için tehlike nedeni olmayacak birçok koşul yaşlılar için tehlike ortamı yaratır. Yaşlıların uyarı sinyallerini algılamaları (fren sesi, duman, vb) ve tepki göstermeleri yavaştır. Yürümede eşgüdüm yetersizliğine bağlı düşmeler sık olur. Düşmenin ve diğer kazaların iveğen ve süreğen etkileri diğer yetişkinlere göre daha şiddetlidir.
Yaşlılar enfeksiyonlara kolayca yakalanmakta, enfeksiyonlardan daha büyük oranda etkilenmekte, sıcak ve soğuk stresini daha az göğüsleyebilmekte, verilen ilaçların toksik etki riskleri artmaktadır. Bazı enfeksiyonlara karşı aşılanma gerekli hale gelmektedir.
Yaşlıların çevresel kimyasallardan etilenim derecesi daha büyüktür. Bu etki hem süreğen etki hem de birikim etkisi olarak önemli boyutta olabilir.
Yaşlıların ilaçlara verdiği yanıtlar çevresel kimyasallardan etkilenim dereceleri hakkında da fikir vermektedir.
Gerek erişkim ölümlülüğünde gerekse yaşlanmada zamansal değişiklikler olur. Zamansal değişimin nedenleri yaşlanma etkisi, periyot etkisi ve kohort etkisidir. Bunlar ölümlülüğünün yanı sıra yaşlanmayı artırır.
Yaşlanmadaki zamansal değişimi nedenleri şöyle sıralanabilir:
1.Biyolojik yaşlanma süreci
2.Çevresel etmenlerin tarihsel süreci
3.Risk etmenleriyle birikimsel etkilenim sıralanabilir.
Bunlar farklı yaş kohortlarının farklı örselenirlikte olduğunu gösterir.
Sağlıklı bir yaşlı için de özellikle çevresel toksik etkenler başta olmak üzere çevresel kirleticileri zehirsizleştirme ve uzaklaştırma kapasitesinde azlımı söz konusudur (organ işlevleri, telafi edici yedekler, yenilenme vb).
Yaşlılar kirleticilerle geçmiş mesleki ve çevresel etkilenilme özürlüdürler. Yani geçmiş yaşamlarındaki etkilenimleri yaşlılıkta daha büyük oranda etkilenmelerine neden olabilmektedir.
Yaşlanma ile birlikte çevresel kimyasallara verilen cevap oldukça önemli değişiklikler göstermektedir. Yaşlılar istirahat koşullarında normal işlevlerini sürdürüyor görülseler bile çevresel streslere uyum gösterebilme yeteneklerinde önemli azalma olmaktadır.