Youtube’ların vergi ödeyip ödemediği kamuoyunun merak ettiği konuların başında geliyor. Sosyal medyadan yayın yapanların vergileme sistemi son yılarda değiştirildi. Her yıl belirlenen bir sınır var. Bu sınırı aşmayanlar bankada hesap açmaları şartıyla yüzde 15’lik stopaj yöntemiyle vergilendiriyorlar.
İnternet ya da benzeri elektronik ortamlarda metin, görüntü, ses ya da video gibi içerikleri paylaşanlar vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması kaydıyla gelir vergisinden istisna tutuluyor. 2024 takvim yılı için istisna tutarı 3 milyon liraydı. 2025 yılı için ise tutar 4 milyon 300 bin lira.
İstisna denilince elde edilen gelirlerin tamamen vergi dışı kaldığı anlamına gelmiyor. İlk adım vergi dairesinden istisna belgesi alınması ile başlıyor. İstisnadan yararlanmak için öncelikle tüm hasılatın tahsil edilmesi amacıyla Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açılması gerekiyor. Türkiye’de kurulu bankalar nezdinde yeni hesap açılması durumunda hesap açılış tarihinden itibaren, mevcut hesabın kullanılacak olması durumunda ise istisna belgesinin bankaya ibraz tarihinden itibaren bir ay içerisinde banka hesaplarına ilişkin bilgilerin bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmesi şart.
İstisna kapsamındaki faaliyetlerden elde edilen gelir toplamının 2025 takvim yılı için 4 milyon 300 bin lirayı aşmaması gerekiyor. İstisna tutarının aşılıp aşılmadığı, her bir yıl için ayrı ayrı değerlendiriliyor. istisnadan gerçek kişiler yararlanabiliyor. İstisnadan sadece gelir vergisi mükellefleri yararlanabilirken kurumlar vergisi mükellefleri bu istisnadan yararlanamıyor.
Bankalarda açılan hesaplar üzerinden yüzde 15 oranında stopaj kesiliyor. Bankalar da kesilen bu tutarları beyan etmekle yükümlüler. İlgili yılda istisna şartları kaybedilirse elde edilen kazanç için beyanname verilmesi gerekiyor. Yani elde edilen gelir bu yıl için 4 milyon 300 bin lirayı geçerse istisnadan yararlanılamıyor. Bu durumda beyanname verilmesi gerekiyor. 2025 yılında elde edilen kazançlar için beyanname 2026 yılının mart ayında verilecek.