23 Nisan şüphesiz her çocuğun belki kendi doğum gününden bile daha çok önemsediği ve dört gözle beklediği, milli ve manevi duygularımızı pekiştirdiğimiz oldukça önemli bir gündür. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını milletçe minnetle yad ettiğimiz bu özel günde pek değinilmeyen detaylara dikkat çekilmesi ve 23 Nisan hakkında sizlerin ilgisini çekmesini beklediğim bilgileri paylaşmayı bir vatandaş olarak ödev kabul ediyorum.
Öncelikle 23 Nisan'ı sadece Türkiye Cumhuriyeti değil aynı zamanda KKTC ve Kosova'daki Türk topluluğu da milli bayram olarak kutlamaktadır. Aslında Ulu Önder, bu bayramı tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir. Çocukları makama davet etme geleneği 1933'te Atatürk ile başlamıştır. Bayramın asıl amacı savaşta pek çok çocuğun yetim ve öksüz kalmasından ötürü onları sevindirecek bir günün armağan edilmesinin yanı sıra milli mücadelemizde ellerinden geleni yapmış ve yitirilmiş binlerce çocuğun anısına saygıdır. Üstelik Atatürk için çocuk ve genç demek gelecek demektir, bu yüzdendir ki en çok çocukları ve gençleri el üstünde tutmuştur. Kendi ifadesi ile 'Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.'
Kurtuluş Savaşı devam ederken 1921 tarihinde Çocuk Esirgeme Kurumu'nu kurmuş, 1924'te Milletler Cemiyeti'nde kabul edilen Çocuk Hakları Bildirgesi'ni imzalamıştır ve dünyada bu anlaşmayı imzalayan ilk 5 ülkenin içinde Türkiye Cumhuriyeti yer almaktadır. 1926'da yetim çocuklar için Emlak ve Eytam Bankası'nı kurmuştur. Bu durum ise Atatürk'ün çocuk sevgisinin resmiyete dökülmesinin en büyük göstergesidir. O; en çok çocuklara ve gençlere güvenmiş, en büyük eseri olan cumhuriyeti onlara emanet etmiştir. 'Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler hepiniz; geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.' Kutlu olsun!