Ankara'nın fiziksel, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan geçirdiği değişim ve dönüşüm, zaman içindeki kentsel gelişimin yansımasıdır.

Bu gelişim, Cumhuriyet’in ilanından günümüze kadar birçok farklı aşamada gerçekleşmiştir.

19. yüzyılda az sayıdaki nüfusu, geri kalmış alt yapısıyla küçük bir kasaba hüviyetinde olan Ankara’nın ekonomik yapısının temeli tarım ve hayvancılığa dayanıyordu.

Ankara için dönüşüm süreci Cumhuriyetin ilanıyla birlikte başladı Herman Jansen’in 1932 yılında hazırladığı plan, Ankara’nın kentsel gelişiminin önemli bir adımını oluşturdu.

!950’lerde başlayan hızlı sanayileşme ve iç göç gecekondu bölgelerinin artmasına yol açtı. Plansız büyüme altyapı sorunlarını da beraberinde getirdi.1980’lerde çok katlı binalar ve lüks konut projeleri yaygınlaştı. Kentsel dönüşüm projeleriyle gecekondulaşmanın önü kesilmeye çalışıldı.

2000 ve sonrasında ise toplu konut alanları yaygınlaşırken, kültürel miras tartışmaları yoğunlaştı. Yeşil alanların azalması, çevresel kaygılar gündeme geldi.

Kentsel gelişim adına yapılanlar, yapılmayanlar ve kimi projeler çoğu zaman tartışmalara neden oldu.

Kimi projelerin kent estetiğini daha da bozacağı, kimilerinin kamu yararından çok rant amaçlı olduğu iddiaları bugün de tartışma konusu.

Bir yanda da Ankara’nın, modern ve gelişmiş ülkelerin başkentler ile boy ölçüşecek seviyeye gelip gelemeyeceği, ya da ne zaman geleceği tartışmaları.

Çözümü çok zor bir soru gibi…

Karşımızda dikilip duruyor…