Vergi incelemeleri sonucunda kesilecek cezalara karşı Maliye ile uzlaşma yapabilirsiniz. Bunun da şartları var.

Öncelikle uzlaşmanın tanımını yaparak başlayalım. Uzlaşma, mükelleflerin ikmalen, re’sen ve idarece tarh edilecek ya da edilen vergilere ilişkin kesilecek/kesilen vergi ziyaı cezaları ile belirli bir tutarı aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları konusunda yargı yoluna başvurmadan, vergi idaresi ile anlaşmak amacıyla başvurabilecekleri idari bir çözüm yolu olarak tanımlanıyor. Mükellefler, tarhiyat öncesi veya tarhiyat sonrası uzlaşma haklarından sadece birini kullanabiliyorlar.

Tarhiyat öncesi uzlaşmanın kapsamına vergi incelemeleri sonucunda bulunan matrah veya matrah farkları üzerine salınacak vergilere ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezaları ile 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 33 bin lirayı aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları kapsama giriyor. Kaçakçılık ile ilgili cezalar ise kapsam dışında kalıyor. Uzlaşma için inceleme başladıktan sonra son tutanağın düzenlenmesine kadar geçen sürede her zaman başvuru yapılabiliyor. Ya da inceleme elemanları tarafından uzlaşmaya davet edildikten sonra 15 gün içinde başvuru yapılırsa uzlaşma yapılabiliyor.

Tarhiyat sonrası da uzlaşma söz konusu. Yani İdare tarafından kesilen vergi çezaları ile 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 33 bin lirayı aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları kapsama giriyor. Yine kaçakçılık ile ilgili kesilen cezalar kapsam dışında kalıyor. Başvuru ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde, yetkili uzlaşma komisyonuna veya mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine dilekçe ile yapılıyor. Uzlaşma talebine ilişkin dilekçenin Dijital Vergi Dairesi kanalıyla veya taahhütlü posta ile gönderilmesi de mümkün.

Üzerinde uzlaşma sağlanan veya tutanakla tespit edilen hususlar hakkında dava açılamıyor ve hiçbir merciye şikâyette bulunulamıyor.