Denge ve hareket uyumunun bozulmasına neden olan durumların denge ve hareket eşgüdümünübozması sonucu düşme meydana gelir.
Teknik açıklaması daha karmaşıktır: Ağırlık merkezinin izdüşümünün dayanma yüzeyinin dışına çıkması sonucu düşme önlenemez hale gelir.
Düşmeye yol açan en önemli nedenlerden birisi işe uygun merdiven seçilmemesi, gerekli güvenlik önlemlerin alınmamasıdır. Herhangi bir aracın yapılış amacı dışında kullanılması sonunda mutlaka bir kazaya yol açar. Oturma amaçlı geliştirilmiş olan sandalyenin merdiven olarak kullanılması gibi.
İş sağlığı ve ergonomi kaynakları bütün düşmeleri önlenebilir sorunlar olarak kabul eder. Bütün mesele düşme kazalarının tanınması ve bunların nasıl meydana geldiğinin anlaşılmasıdır. Tüm düşme olayları düşmenin sonucu ne olursa olsun dikkatle değerlendirilmeli, nedenler belirlenmeli, düşmeye neden olan faktörler belirlenerek yinelenmemesi için gerekil önlemler alınmalıdır.
Kayma ve takılmalara bağlı olarak dengenin yitirilmesi düşmeyi kaçınılamaz hale getirir:
1.Zeminin ıslaklığı
2.Zeminin kayganlığı
3.Yürüme alanında ayağa takılan engeller
4.Çukurlar
5.Ani yükselti değişimleri bu duruma yol açabilir.
Sık görülen düşme nedenleri:
-Tel ve kablolara takılma
-Yük taşınırken kişinin önünü görememesi
-Hareket yolunun üzerinde kaymayı kolaylaştıracak küçük ve yuvarlak parçaların bulunması
-Yüksek seviyelere uzanabilmek için uygun olmayan sandalye vb. araçların üzerine çıkılması
-Merdivenin uygun yerleştirilmemesi... Merdiven kullanımı önemli bir eğitim ve deneyim konusudur. Merdiven kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar birçok ülkede orta öğrenimde kazaları önleme konularında ayrıntılı olarak işlenir.
-Yere iyice tutturulmamış dokuma döşemeler
-Yetersiz aydınlatma
-Kontrast farklılıklarının ortadan kalkmasına neden olan kötü ve yetersiz aydınlatma nedeniyle yürüme yolu üzerindeki engebelerin ve basamakların farkına varılamaması
-İşyerinde taşıtların uygun kullanılmaması ve trafik düzensizliği
-Eşiklerin atlanılması sırasındaki hatalı uygulamalar
-Kaygan yüzeylerde sürtünmesi yetersiz ayakkabılarla yürünmesiolarak sıralanabilir.