Yerel Yönetim seçimleri için süre daralırken, sandıktan zaferle çıkmayı düşleyen adaylar da çeşitli vesilelerle yaptıkları konuşmalarda, gerçekleştirmeyi planladıkları projelerden söz edip, kentin gelişimini sağlama yolunda sunacakları hizmetleri birbiri ardına sıralıyor.
Yıllardır, istenilen gelişimi sağlayamayan, bırakın gelişmiş ülke başkentleriyle boy ölçüşür duruma gelmeyi, plansız-programsız yapılaşma, göz boyama amaçlı uygulamalar ve insanları canından bezdiren altyapı sorunları nedeniyle yerinde sayan, sahip olduğu ''başkent'' unvanına yakışır bir konuma bir türlü gelemeyen Ankara için de vaat sağanağı başladı.
Ankaralılar ise kulak kabartmış, büyük yarışın aktörlerinin konuşmalarını dikkatle dinliyor, bir yandan da yapılan vaatlerin yerine getirilip getirilmediğinin takipçisi olmak için akıl defterlerine notlar düşüyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışacak AKP'nin MHP destekli adayı Mehmet Özhaseki ile CHP'nin İyi Parti destekli adayı Mansur Yavaş, sıkı bir şekilde seçime hazırlanıyor.
İki aday da ipi göğüsleme konusunda iddialı.
Seçilmeleri halinde gerçekleştirmeyi vaat ettikleri projeler de…
Özhaseki'nin 2019-2024 Ankara projelerini arasında kültür, sanat, turizmden sosyal projelere, çevre projelerinden yerel kalkınma projelerine, spor projelerinden ulaşım projelerine kadar 111 başlık altında çok sayıda proje bulunuyor.
Özel yürüyüş yolları, 24 saat hizmet verecek kütüphaneler, sıfır atık, millet parkları, ulaşımdan çevreye, enerjiden altyapıya kadar her işin çözümlendiği akıllı şehir vadisi, 55 bin kişilik 19 Mayıs Stadyumu söz konusu projelerden bazıları.
Saymakla bitecek gibi değil.
Hepsi Ankara ve Ankaralılar için.
Yavaş'ın projeleri de göz kamaştırıyor.
Yavaş, Ankara'ya yönelik projelerini ATO Congresium'da önceki gün düzenlenen, geniş katılımlı tanıtım toplantısında açıkladı.
Yavaş'ın, konuşmasında, yıllardır özlem duyulan ''barış dili'' kullanması dikkat çekti.
''Biz nefret dilini kendimizden uzak tutacağız. Bu şehri kardeşçe kucaklayıp, ileriye taşıyacağız'' diyen Yavaş, Ankara'ya yönelik projelerini de şöyle sıraladı:
''-Ankara'da yatay mimariyle, yeşil alanlarla vatandaşlarımıza nefes aldıracağız.
-Sağlık yatırımlarını desteklerken, Akıllı Ankara Projesi'yle de hemşerilerimize huzurlu bir Ankara vaat ediyoruz.
-Köylerin kalkındırılmasını ve köye dönüşün başlamasını sağlayacağız.
-Yurtdışından ağaç, fidan getirme uygulamasına son vereceğiz. Belediyenin kullanacağı bitkileri, ürünleri Ankara'nın köylerinden alacağız. Avrupa'nın köylüsünü değil, Ankara'nın köylüsünü zengin edeceğiz.
-Göreve başladığımız ilk anda makam araçlarının sayısını azaltacağız ve belediyenin tüm makam araçlarının çakar ışıklarını sökeceğiz. Hiçbir özel işimize belediyenin aracıyla gitmeyeceğiz.
- Ankara'nın tertibe ve düzene ihtiyacı var. Ankara'daki yerleşim toplam arazinin yüzde 3'üne sıkışmış durumda. Çarpık kentleşme izansızlıktır. İzan olmayınca anlayış olmayınca tok açın halinden anlamaz hale gelir.
- Ankara'da insanların ailesiyle, çocuğuyla yürüyebileceği üç tane sokak bile kalmadı. Ben buraya proje diye çok gelişmiş bina resimleri de koyabilirdim. 25 yıldır bunu yaşıyoruz ama artık yeter.
- Ölçülebilen, denetlenebilen bir belediyecilik anlayışı getireceğiz. Önce en yoksulu gözeteceğimize söz veriyoruz..''
Vaatler, umut verici.
Kim kazanırsa kazansın, ama umalım da vaatler sözde kalmasın
Ankara halkı bir bir not alıyor söylenenleri.
Yerine getirilmezse vaatler,
Koltuk, iğneli fıçıdan farksız olur.
Bizden hatırlatması.