Avrupa ülkelerinden vize almak zor olsa da vize alanlar için harç pulu ödemesi artık uygulanmıyor. Pul uygulaması sona erse de yurtdışına gitmek isteyenlerden harç alınmaya devam ediyor. 2025 yılı için harç bedeli 710 lira.
Öncelikle yurt dışı çıkış harcının tanımını yaparak başlayalım. Yurt dışına çıkış harcı, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çıkış başına ödemekle yükümlü oldukları harç türü olarak tanımlanıyor. Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar, 7 yaşını doldurmamış olanlar, pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlik belgesiyle çıkış yapanlar, yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar, harçtan muaf.
Öğrencilerin durumu sıkça merak edilir. Öğrenciler de dahil olmak üzere yurt dışına çıkış yapan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından yurt dışına çıkış harcı alınıyor.
Yurt dışına her çıkışta harç bedelinin ödenmesi gerekiyor.
Yurtdışına çıkış harcının harç pulu ile ödenmesi uygulaması 1 Ocak 2025 itibariyle yürürlükten kaldırıldı. Peki nereden ödenebilir? Yurt dışına çıkış harcı, yurt dışına çıkmadan önce; Dijital Vergi Dairesinden (dijital.gib.gov.tr) veya GİB Mobil uygulamasından, vergi dairelerinden, mal müdürlüklerinden, gümrük saymanlıklarından, Defterdarlık muhasebe müdürlüklerinden, yetkili bankaların şubelerinden, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamalarından, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT)’den, ödenebilir.
Yurt dışına çıkış harcı ödemesi, 02:00-23:45 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile Dijital Vergi Dairesi ya da GİB mobil uygulaması ana sayfasında yer alan ‘Hızlı Ödeme’ alanından yapılabiliyor. Yurt dışına çıkış harcına ilişkin ödeme bilgilerinin Emniyet Genel Müdürlüğüne aktarılıp aktarılmadığını Dijital Vergi Dairesi sistemine giriş yaparak “Sorgulamalar/ Doğrulamalar” menüsü altında yer alan “Yurt Dışına Çıkış Harcı Sorgulama” alanından sorgulayabilirsiniz.