Gelecek yıl atılacak adımların detaylı bir şekilde anlatıldığı yıllık program yayımlandı. Programda en dikkat çekici konulardan birisi Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne yönelik.
Zaman zaman gündeme gelen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne yönelik hangi aşamaların yer alacağı programda tek tek sıralandı.
Yıllık programa göre Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kurulacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından oluşturulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi modeline yönelik ilgili kamu ve özel sektör paydaşlarının görüşleri alınacak. Üzerinde uzlaşılan modele yönelik gerekli mevzuat çalışmalarına başlanacak.
Ayrıca OKS’de fon çeşitliliği katılımcıların farklı risk algısı ve tercihlerini dikkate alacak şekilde artırılacak. Fon çeşitliliğinin artırılmasına yönelik BES Yönetmeliğinde gerekli mevzuat çalışmaları yapılacak. BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması sağlanacak. BES’ten kısmen ödeme alınabilecek durumlar bedelli askerlik, hac ibadeti gibi yeni alanları içerecek şekilde genişletilecek. BES’te kısmi ödemenin kapsamının genişletilmesine yönelik mevzuat çalışmaları yapılacak.
Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı başlığı altında da gelecek döneme ilişkin bazı sinyaller veriliyor. Örneğin aylık bağlama sisteminin kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenleneceği programda yer aldı. Çalışanların daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik edecek bir aylık bağlama sistemi için reform alanları tespit edilecek ve bu alanlar ile ilgili çalışmalar yapılacak. Sosyal güvenlik sisteminde hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi güçlendirecek reformlar hayata geçirilecek. Sosyal güvenlik sisteminde gelire dayalı prim bildirim kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak. Sürekli iş göremezlik geliri veya maluliyet aylığı alan kişilerin yeniden işgücü piyasasına dönmesi için mesleki rehabilitasyon uygulaması hayata geçirilecek.
 
             
             
             
             
             
             
            