Değerli dostlar…

Ülkenin yönetimine talip olan, Atatürk’ün kurduğu dolayısıyla Atatürk ile anılan bir parti ve onun genel başkanı bir yılda 3 kez olağan ve olağanüstü kongreye gitmek zorunda kalıyor. 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultay’ın iptaline ilişkin süren davaya karşılık 22’inci Olağanüstü Kurultayı’nı 21 Eylül Pazar günü yaptı. Şimdi de 28-30 Kasım 2025 tarihlerine 39’uncu Olağan Kurultayı’na hazırlanıyor.

Mesela geçtiğimiz yıl 4-5 Kasım tarihinde bazı delegelere oy karşılığında menfaat teklif edildiği iddialarına ilişkin, 2023 yılı 4-5 Kasım tarihlerinde yapılan 38’inci Olağan Genel Kurulu’na yönelik ceza davasının ilk duruşması Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava 13 Ocak 2026 tarihine ertelendi.

Ancak düşünsenize; ülkenin kurucu partisine birilerinin iddiaları üzerine dava açılıyor, ancak dava dosyasına Asliye Ceza mı yoksa Ağır Ceza Mahkemesi mi bakacağı konusunda bir yetki uyuşmazlığı yaşanıyor. Bu yetki karışıklığı bile davanın hukuksal yönü ile ilgili bir tartışmayı ortaya koyuyor.

Son olarak Anayasa Mahkemesi, davanın görülmesinde Ankara 26’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevli olduğuna karar veriyor da hukuksal karışıklık geçici olarak gideriliyor.

Üstelik bu ceza davası daha önce açılan ve ‘mutlak butlan davası’ olarak bilinen hukuk davasından ayrı yürütülüyor. ‘Mutlak butlan’ bu davası ile ilgili Ankara 42’inci Asliye Hukuk Mahkemesi olması gereken hukuki karar verdi de geçtiğimiz 24 Ekim’de kurultayın iptali talebini reddetti. Böylece ‘mutlak butlan’ ihtimali ortadan kalktı.

CHP yönetimi ise yargı süreçleri devam ederken kurultay takvimine ilişkin yeni ve önemli bir karar aldı. Parti Meclisi, 24 Ekim’deki toplantısında 39’uncu Olağan Kurultay’ın 28-30 Kasım 2025 tarihlerinde yapılmasını kararlaştırdı.

Bu adım parti kulislerinde ‘açılan davaları hükümsüz kılmaya yönelik bir hamle’ olarak nitelendiriliyor.

Düşünün ülkenin yönetimine talip olan ve Cumhuriyet ile yaşıt bir parti, hukuk adına konulan patikalar arasında kendi varoluş mücadelesini veriyor.

Ne adına? Ülkeyi yönetmeye talip olma adına…..