A Milli Erkek Voleybol Takımımız, Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından düzenlenen ve ilk kez sahne aldığı Milletler Ligi (VNL) organizasyonunun Antalya etabını 4 yenilgi ile kapadı.

Filenin Efeleri, organizasyonun ilk maçında Kanada (3-1), Hollanda (3-2), Fransa'ya (3-1) ve son maçında grubun en zayıf ekibi ABD’ye de 3-1 yenildi.

Milletler ligine katılma başarısını göstermek için erkek milli takımımız, kolay yol katetmedi… Dünya Liginde yer alamayan ülkelerin katıldığı Avrupa Liginde son dönemde çok başarılı sonuçlar elde ediyordu.2019 ve 2021’nin ardından 2023’te de Avrupa Altın Ligi’nde 3. kez şampiyon olan Filenin Efeleri, 27-30 Temmuz 2023 tarihlerinde Katar’da düzenlenen FIVB Challenger Kupası’na katıldı.

Challenger Kupasında, önce Dominik’i ardından Ukrayna’yı geçerek ev sahibi Katar ile final oynadı. Zorlu bir rakip olan Katar takımını da karar setinde yenen filenin efeleri, dünyanın en iyi 16 takımının arasına girmeyi başararak, FIVB Milletler Liginde yer almayı bileğinin hakkıyla kazandı.

İşte geçtiğimiz yıl gösterdiği başarının meyvelerini toplamak isteyen efeler, ilginç bir şekilde 4 maçın 4’ünde de ilk seti hatta Hollanda mücadelesinde de 2.seti de almasına karşın parkeden yenik ayrılmaktan kurtulamadı. Aslında bu duruma “ilk elin günahı olmaz” demekten başka çaremiz yok. Çünkü milli voleybolcuların tecrübe ve kendilerine olan güvenlerini kazanmaları şart. Bunun da yolu bir galibiyetten geçer.

İtalyan başantrenör Alberto Giuliani ile 25 Aralık 2023'te yolların ayrılmasının ardından göreve getirilen Fransız başantrenör Cedrid Enard, milli takımla ilk organizasyonunda bu nedenle henüz galibiyetle tanışamadı. Bunun yolu da biraz da psikolojik destekten geçiyor…

Antalya etabında karşılaştığımız rakiplerimizden Fransa 3 maçını kazanarak 9 puanla 4.sırada yer alırken 2’şer galibiyetleri olan Kanada 7 puanla 7’nci, Hollanda ise 6 puan ve set averajıyla puan cetvelinde 10’uncu sırayı elde ettiler. Tek galibiyetini bizden alan Amerika ise 3 puanla 12’nci oldu. Efelerimiz ise 1 puanla 15’inci sıraya yerleşti.

Japonya’da 5-9 Haziran tarihlerinde oynanacak 2.etapta, Filenin Efeleri için uygun bir ortam var… Bizim gibi hiç galibiyet almadan son sırada yer alan İran ve aldığı tek galibiyetle Almanya, istediğimizi karşılayacak nitelikte… Almanya’dan önce oynayacağımız İran’ı yendiğimiz takdirde buradan kazanacağımız moralle ikinci galibiyete ulaşmamız da mümkün. Böylece alt sıralardan süratle uzaklaşabiliriz. Yenilgisiz Polonya ve 3 galibiyeti olan Slovenya ise sert rakipler…

 18-23 Haziran’da Slovenya’ gerçekleştirilecek 3.etapta ise Bulgaristan, Arjantin, Sırbistan ve İtalya ile mücadele edeceğiz.

Milletler Liginde üç ayrı ülkede yapılacak mücadeleler sonucunda puan cetvelinde ilk 8'i elde eden ülkeler, finallerde mücadele etme hakkı kazanacak. Lig müsabakalarının sonuçlarına göre, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda yer almayı önceden garantileyen 8 ülke dışında en yüksek FIVB sıralama puanına ulaşan ilk 4 ülke de Fransa'daki dev organizasyona katılma hakkı elde edecek.