Ölümlüyüz bu kısmına diyecek bir şey yok… Her canlı gibi insanoğlu da doğuyor, büyüyor ve ölüyor… Sıkıntı olan ölümü hızlandırmak için aynı insanoğlunun elinden geleni yapması ile ilgili…

Virüsten ölüyoruz, cinayetten ölüyoruz, kazalarla ölüyoruz, zehirlenmekten ölüyoruz… Açlıktan ölüyoruz… Ha bire ölüyoruz…

7 Haziran tarihini geride bıraktık. Günün önemi ;

Birleşmiş Milletler Örgütü, 24 Aralık 2018'de 7 Haziran'ı 'Dünya Gıda Güvenliği Günü' olmasına karar verdi… Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği ile…

Gün tamam… Ancak bu noktada 2018 yılına kadar dünya ölçeğinde kimlerin, hangi gıdalarla insanoğlunu zehirlediğine, gerek WHO'nun gerekse FAO'nun tüm süreçte hangi refleksleri gösterdiğine de bakmak gerek… Bu kısmı ayrı ve derin bir konu…

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Dünya Gıda Günü'nün önemi ile ilgili açıklamasında; güvenli olmayan gıda tüketiminden her yıl 2 milyondan fazla insanın öldüğüne dikkat çekiyor…

Toplumun sağlıklı ve üretken olabilmesi için yeterli miktarda ve güvenli gıdaya ulaşmasının koşul olduğunun altını çiziyor Ali Eroğlu… Gıdaların sağlıklı ve temiz hammaddeler ile hijyenik koşullar altında üretilmediklerinde ya da uygun koşullarda muhafaza edilmediklerinde ise içerdikleri fiziksel, kimyasal, biyolojik tehlikeler ve özellikle hayvansal kaynaklı hastalıklar nedeniyle insan sağlığı açısından risk oluşturduğuna vurgu yapıyor Eroğlu ve şu istatistiklere dikkat çekiyor;

Dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon hastalık vakası, bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasallar gibi maddelerle bulaşan güvenli olmayan gıda tüketimine bağlı olarak şekilleniyor… Hatta bir kişi yılda birkaç defa gıda kaynaklı bir enfeksiyondan etkilenebiliyor. Vakalarının yaklaşık yüzde 40'ı beş yaş altı çocuklarda görülüyor… Her 10 kişiden biri söz konusu tehlikeden dolayı tıbbi tedaviye ihtiyaç duyuyar… Ve de sonuç olarak her yıl 2 milyondan fazla insane gıda ve su kaynaklı yaşamını kaybediyor…

Sağlık sorunları ve yaşamsal kayıpların yanı sıra, gıda kaynaklı hastalıklar ülkelerin sağlık harcamalarını da önemli oranda arttırıyor…

Yani hem ölüyoruz güvensiz gıda yüzünden, hem de para harcıyoruz hiç de küçümsenemeyecek ölçekte… Mesela Türkiye ABD'li ve Avrupalı ilaç firmalarına yılda yaklaşık 25 milyar TL veriyor…

Dünya Gıda Günü'nün daha anlamlı olması noktasında ise bazı önerileri var Eroğlu'nun… Gıda kaynaklı risklerin tespit edilmesi, önlenmesi, yönetilmesi ve gıda güvenliği konusunun kamunun gündeminde yaygınlaştırılması gerekiyor…

İnsan ve hayvan hekimleri iş birliği içerisinde olmalı tüm çalışmalarda… Yani 'Tek Sağlık' kavramı içesinde çözümler üretilmeli gıda güvenliği için… Denetim ise tartışmasız resmi otoriteye bırakılmalı… Hayvansal gıdaların üretiminde ve denetiminde ise veteriner hekimler etkin rol almalı…

Neyse tedbirleri almak gerek… Harcadığımızı sağlıklı gıdaya vermek ve de hiç olmazsa gıda teröründen daha fazla ölmeyi önlemek için!