Emlak vergisi için ödeme ayı içindeyiz. Mayıs ayı sonuna kadar emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. Emlak vergisinde bazı istisnalar var. Malul ve engelliler emlak vergisindeki istisna uygulamasından yararlanabiliyor.

İstisnadan yararlanmanın bazı şartları var. Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dâhil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyecekler.

Bu yazıda engellilerin emlak vergisi istisnasından nasıl yararlanacağını anlatmaya çalışacağım.

Engelli kimlik kartı sahibi mükellefler, öncelikle engelli kimlik kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz edecekler. Daha sonra 57 Sıra No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dâhil) Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” na (Ek:4) engelli kimlik kartı fotokopisini ekleyerek indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlandırılacaklar. Bu durumdaki mükelleflerden ayrıca tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu istenilmeyecek.

Engelli kimlik kartı sahibi olmayan mükelleflerin ise sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı örneğini belediye görevlisine ibraz edecekler. Aynı formu dolduracaklar ve raporun fotokopisini ekleyecekler.

İndirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlananların ilk başvurudan sonra engelli kimlik kartı veya süreklilik arz eden engeller için sağlık kurulu raporu fotokopisini her yıl yeniden vermeleri gerekmiyor. Şartların taşınması halinde indirimli bina vergisi oranının uygulanmasına devam edilecek.

İndirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulanmasından yararlanabilmek için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip başka yerde ikamet eden engelliler de diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyecek.

İstisna uygulaması için engel durumunun belli bir oranın üzerinde olması ya da herhangi bir gelirinin bulunmaması şartı da aranmıyor.