Mart ayından itibaren vergide yoğun bir döneme girildi. Mart ayında gelir vergisi beyan ve ödeme dönemiydi. Nisan ayında kurumlar vergisi beyan edildi. Mayıs ayı ise emlak vergisinde 1. Taksit ödeme dönemi. Mayıs ayının sonuna kadar emlak vergisi için ödeme yapılabilir.
Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde taşınmazı bulunan her vatandaş emlak vergisini ödemekle yükümlü. Emlak vergisi her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki kez ödeniyor. Aslında ilk taksit ödemesi mart ayında başlıyor. Mart. Nisan ve mayıs ayları ilk taksit ödeme dönemi olarak yasada yer alıyor. Bina, arsa ya da arazi gibi taşınmazlara ait bu vergiler belediyeler tarafından tahsil ediliyor.
Emlak vergisinde bazı durumlarda muaflık söz konusu. Gelirleri Türkiye’de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumundan aldıkları aylıktan ibaret olan emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler, gaziler, hiçbir geliri olmayanlar istisnadan yararlanabilir. Ancak sahip olunan konutun tek olması ve brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekir.
Emekliler için durumu biraz daha açalım. Emlak vergisi istisnasından yararlanmak için Türkiye’de kurulmuş bir sosyal güvenlik kurumundan emekli maaşı alıyorsanız kapsama giriyorsunuz demektir. Yani Emekli Sandığı. SSK veya Bağ Kur’dan emekli maaşı alıyorsanız istisnadan yararlanabilirsiniz. Eğer yurtdışından bir sosyal güvenlik kurumundan emekliyseniz emlak vergisi istisnasından yararlanamazsınız. Emekli olan kişiler emeklilikten sonra çalışmaya devam ederse emlak vergisi istisnasından yararlanamaz. Sahip olunan konutun tek ve 200 metrekareyi geçmemesi gerektiğini tekrar hatırlatalım.
Emlak vergisindeki istisnadan yararlanmak için başvuru yapmanız gerekiyor. Ayrıca geriye dönük de emlak vergisini geri alabilirsiniz. Örneğin 2019 yılında emekli oldunuz. Başka bir geliriniz yoksa ve eviniz 200 metrekareyi geçmiyorsa geriye dönük 5 yıllık emlak vergisi için iade alabilirsiniz.