Genel olarak, 1 yıl ertelenen ve pandemi kurbanı olarak tarihe geçen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, Türkiye için de bambaşka bir anlam taşıyor…

2020 Tokyo, bize ilkleri yaşatan oyunlar olarak hafızalarda yer edinecek.

Peki bize ilkleri yaşatanlar kimlerdi… Oyunlarda düne kadar biri altın 5'i bronz olmak üzere 6 madalya alan ve artı 2 bronz madalyayı da garantileyen ve ilklere imza atan sporcularımızı şöyle bir tanıyalım…

Tek altın Mete Gazoz'dan

Önce madalya kazananlardan başlayalım…Okçulukta bugüne kadar ki tek altın madalya kazanan 22 yaşındaki Mete Gazoz, bu branşta Türkiye'ye ilk madalyayı getiren sporcu oldu. Klasik yay bireysel kategorisinde altın madalya kazanan Mete, tarihi bir başarıya imza atarken aynı zamanda bugüne kadar madalya kazanan branşlar arasına Okçuluğu da 7'nci olarak ekledi.

Cimnastik'te büyük aşama

Artistik cimnastikte 4 sporcumuzun bir ilk yaşatarak 7 dalda finale kalması adeta madalyanın habercisi gibiydi. Paralel barda üçüncü olan Ferhat Arıcan, Türkiye'ye cimnastikte ilk madalyayı getirdi ve o da Mete Gazoz gibi branşını madalya kazandıranlar listesine 8.olarak yazdırdı. Bu branşta oyunların en şanssız sporcuları arasında yer alan Adem Asil oldu. Atlama minderinde ilk serisiyle 15.266 puan aldı. Tam altın madalya geliyor derken 2.seride ise yaşadığı şanssızlıkla 13.660 puan aldı ve ortalama 14.663 ile 6.sırada yer aldı ki birinci olan Koreli sporcu ancak 14.738 puan alabilmişti.

Adar güreşte madalya alan ilk kadın

Güreşte bronz madalya kazanan Yasemin Adar, bu branşta Türkiye'ye madalya kazandıran ilk kadın sporcu olarak önemli bir başarıya imza attı. 39 yaşındaki Kübalı rakibi lopez'i bir türlü geçemeyen Rıza Kayaalp, Londra 2012'de bronz, Rio 2016'da gümüş madalya kazandı. Tokyo 2020'de de bronz madalyaya uzanan 31 yaşındaki milli güreşçi, kariyerindeki 3. olimpiyat madalyasını aldı. Ancak altına ulaşması da Kübalı güreşçinin bu kez sözünü tutup güreşe veda etmesi gerekecek.

Rıza, bu başarısıyla üçer olimpiyat altını bulunan efsane halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu ile birer altın, gümüş ve bronz olimpiyat madalyasına sahip güreşçi Hamit Kaplan'ı madalya sayısı açısında yakaladı.

Tekvando boş geçmiyor

Olimpiyatlara alındığı 2000 Sydney'de Hamide Tosun'un aldı bronzdan sonra Tekvando, katıldığı tüm olimpiyatlarda madalya kazandı. 2004 Atina'da Bahri Tanrıkulu (Gümüş), 2008 Pekin'de Azize Tanrıkulu (Gümüş) -Servet Tazegül (Bronz), 2012 Londra'da Servet Tazegül (Altın)-Nur Tatar (Gümüş), 2016 Rio'da Nur Tatar (Bronz) ve son olarak da 2020 Tokyo'da Hakan Rehçber ile Hatice Kübra İlgün bronz madalya alarak geleneği bozmadılar. Bu arada Nur Tatar da çeyrek finalde elenmeyip madalya alabilseydi o da Rıza gibi 3. Olimpiyat madalyasını boyuna asacaktı.

İki Busenaz da tarihe geçti

Boksta Olimpiyatlarda ilk kez ringe çıkan kadın olarak tarihe geçen Busenaz Sürmeli ile Buse Naz Çakıroğlu da sıkletlerinde yarı finale çıkıp bronz madalyayı garantiledi. Bu sabah ringe çıkacak olan kadın boksörlerimiz, madalyanın rengini altına çevirmek için yumruk sallayacaklar.

Sultanlar çeyrek finalde

Takımlar düzeyinde Türkiye'yi temsil eden tek ekip olan A Milli Kadın voleybolcular da 2012 Londra'da yapamadıklarını Tokyo'da gerçekleştirerek çeyrek finale çıktılar. G.Kore ile karşılaşacak sultanların amacı ilk kez yarı finale çıkarak madalyayı alma şansını yükseltmek.

Olimpiyatkolik Eşref

Tokyo ile birlikte 5. Olimpiyatını yaşayacak olan çekiççimiz Eşref Apak, ilk kez katıldığı 2004 Atina'da önce 4'cü ilan edildi sonra önündeki sporcuların dopingli çıkması üzerine bronz, en son da gümüş madalyası adresine gönderildi. Sonra katıldığı 3 olimpiyatta da elemeleri geçemeyen Apak inadını sürdürdü ve Tokyo'da 2. hakkında attığı 76.76 ile finale kaldı. Bu arada 21 yaşındaki Ersu Şaşma'nın yüksek atlamada finale kalıp 10.sırada yer alması, 24 yaşındaki Eda Tuğsuz'un Ciritte ile Necati Er'in 3 adım atlamada finallere kalması atletizmde yaşanan ilkler olarak tarihe geçti.