Tarımsal ürünlerimiz arasında ekonomik değeri önemli fındığın… Milli diyeceğimiz bir değer. Karadeniz başta olmak üzere Marmara ve Doğu Anadolu Bölgelerinde 700 bin hektarlık bir alanda dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70'i üretiliyor. Giresun Kalite, Levant Kalite ve Sivri Kalite olarak ayrılan Türk fındığı, dünya fındıkları içinde 'en kalite' olanları.
Bugünlerde 20 CHP'li milletvekili Türk fındığı ile ilgili bir önergeye imza attı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) fındık üzerinde oynanan oyunları araştırması isteniyor önergede… Giresun Milletvekili Necati Tığlı da önergeyi imzalayanlardan.
Her yıl fındığın hasat dönemi öncesinde yapılan manipülasyon içerikli açıklamaların, üreticinin fındığını ucuza kapatmaya yönelik oyunlar olduğunu ifade ediyor Necati Tığlı… Ve 'Fındık üzerine oynanan bu çirkin oyunlar, fındık alımlarını tekelleştirenlerin menfaatine olduğu için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu konuyu araştırması şarttır' diyor Tığlı.
700 bin hektarlık bir alanda 500 bine yakın aile tarafından üretilen fındık ile elde edilen gelirden, ülke nüfusunun yüzde 10'luk bir kısmının faydalandığına dikkat çekiyor Tığlı ve konu ile ilgili tespitlerini şöyle paylaşıyor:
'Fındık üretiminde dünya piyasasının çoğunu elinde bulunduran ülkemiz, fındığı dış pazarda daha etkili bir hale getirmek için yaptığı çalışmalarda hep yetersiz kalmaktadır. Günü kurtarmak için Bakanlık tarafından belirlenen fındık politikaları da diğer tarımsal ürünler için belirlenen politikalar gibi başarısız olmaktadır. Ülkemizde fındık üretimi, 2844 sayılı Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde yapılan çalışmalar ile birçok kez değişikliğe uğratılmıştır. Fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, üretim maliyetlerindeki dengesizlik, rekolte tahminlerin manipüle edilmesi, ihracat gelirleri ve fındığa yüklenen katma değer çalışmaları hep yetersiz olmuştur.'
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) 'yeniden yapılandırma' adı altında çıkartılan kanunlarla üçe bölündüğünü ve fındık alımlarında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) devreye sokulmasını da eleştiren Tığlı, istikrarlı bir fındık piyasası için TMO yerine, yeniden FİSKOBİRLİK'in piyasada ana aktör olması, üreticinin belirleyeceği şekilde yönetim organlarının yapılandırılması ve fındık alımlarının FİSKOBİRLİK tarafından yapması gerektiğinin altını çiziyor. Tüm bu gerekçeler doğrultusunda Anayasa'nın 98'inci, içtüzüğün 104 ve 105'nci maddeleri gereğince fındık ile ilgili Meclis Araştırması açılmasını istiyor Tığlı… Ayrıca fındık üreticilerinin, sendikal örgütlenmesinin de bağımsız olarak yeniden sağlanmasının hem müdahale alımlarında, hem de rekolte belirleme sürecinde üreticinin lehine sonuçlar ortaya çıkacağını vurguluyor CHP'li Tığlı.
Ankara'nın fındıktaki oyunlara nasıl bakacağını izleyeceğiz elbette… Ancak son günlerde ithalattan kaynaklı yaşanan şarbon tehlikesi ile ilgili açıklamalar ve otoritelerin konuya olan yaklaşımı… Kamunun bankasından yapılan ucuza döviz satışı sonrası ikna edici(!) açıklamalar, fındık konusunun da nasıl araştırılacağını az çok gösteriyor… Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır bu bağlamda.