Ülkemizin köklü kurumlarından biri olan Türkiye Yeşilay Cemiyeti, son yıllarda sportif faaliyetlerine inanılmaz derecede yoğunluk kazandırarak, kuruluş amacına uygun bir şekilde davranarak spor kamuoyunun dikkatini üzerine çekmeyi başardı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti 1920 yılında yurdumuzda ahlâkî ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde; tütün, alkol ve madde bağımlılığı gibi toplumun ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıklar yanında, kumar, internet ve teknoloji bağımlılığı gibi gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek, milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek amacı ile kuruldu. Bağımlılıklara yönelik koruma, önleme, farkındalık oluşturma ve rehabilitasyon faaliyetlerinin yanı sıra Yeşilay, Anayasamızın “Gençliğin korunması” başlıklı 58 ve “Sporun geliştirilmesi ve tahkim” başlıklı 59’uncu maddeleri kapsamında; başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm toplumun bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak, sporcu yetiştirmek, spor alanında fırsat ve imkanlar sunmak, başarılı sporcuları desteklemek amacıyla ülkemiz genelinde sportif etkinlik ve faaliyetler yapmaktadır.

Zaten bu amaçlar ve öngörülen hedeflerin tamamı, sporun temel kavramlarıyla birebir örtüştüğü için hem spor teşkilatı hem de Yeşilay’ın ortak alanda çalışması kadar doğal bir durum olamaz.

Tabii ki bunun gerçekleşmesi için öncelikle yurt genelinde örgütlenme gerekmekteydi. Yeşilay, 77 ilde Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş, 106 spor kulübünün kuruluşunu gerçekleştirerek, bünyelerinde 4 bin lisanslı sporcunun faaliyetlere katılması sağlandı. Katılınan tüm sportif etkinlik ve faaliyetler, Yeşilay Şube Başkanlıkları ve Yeşilay Spor Kulüpleri tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Spor Federasyonları iş birliğiyle 81 ilimizde eş zamanlı olarak yapılmaktadır.

Aslında Yeşilay’ın sporumuzdaki sıçramasında, Gençlik ve Spor Bakanlığının tecrübeli yöneticilerinden Şevket Özerdem’in Spor Koordinatörlüğüne getirilmesinin çok büyük katkısı bulunmaktadır. İlk büyük organizasyon; Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Basketbol Federasyonu iş birliği ile 1-7 Mart 2025 tarihlerindeki “Yeşilay Haftasında” 81 ilimizde eş zamanlı olarak “Yeşilay Spor Oyunları Sokaklar Bizim 3x3 Basketbol Turnuvası” ismiyle düzenlendi. Bu turnuvaya 5.795’i erkek, 2.520 ‘si kadın olmak üzere toplam 8.315 sporcunun katılması gösterilen ilginin büyüklüğünü ortaya koydu.

Türkiye Yeşilay Cemiyetinin sportif etkinlikleri haziran ayında yapılacak 2 büyük organizasyonla sürdürülecek. 1 Haziran 2025’te Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bisiklet Federasyonu iş birliği ile 81 ilimizde eş zamanlı olarak “Büyük Yeşilay Bisiklet Turu” ve 26 Haziran 2025 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliği ile 81 ilde eş zamanlı olarak “Uyuşturucu ile Mücadele Günü İl Spor Etkinlikleri” gerçekleştirilecek.

Sporumuza doğan Yeşilay’ın, daha çok gencimizi spora kanalize ederek, tüm kötü alışkanlıklardan ve bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam sürdürme çalışma ve çabalarını yürekten destekliyor ve bu güzide kurumumuza şükranlarımızı sunuyoruz.