Yükselen seçim gündemi ile birlikte satır aralarında kalan, araya kaynayan konular oluyor...

Bunlardan birisi de çocuk yoksunluğu. Hatta şiddetli yoksunluk. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Necati Yılmaz konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ve giderek sayısı artan şiddetli maddi yoksunluk içerisinde yaşayan çocuklar için acil bir eylem planı olup olmadığını sordu Hükümet’e Yılmaz…

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yaptığı araştırmada yer alan verileri paylaştı Necati Yılmaz ve Türkiye’de 7 milyon 510 bin çocuğun, şiddetli maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşadığına dikkat çekti.

BETAM’ın araştırmasında başka hangi gerçekler var şöyle bir bakalım…

2015 yılından 2016 yılına Batı Anadolu, İstanbul, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki çocukların yoksunluk oranlarında büyük artışlar göze çarpıyor. Bu artışlar büyük oranda ısınamama, kısmen de beslenme ihtiyaçlarını giderememe ve beklenmeyen harcamaları karşılayamamaktan kaynaklanıyor.

Güneydoğu Anadolu’da çocukların yüzde 47’si, Ortadoğu Anadolu’da yüzde 37,3’ü, Akdeniz’de ise yüzde 36’sının yaşadıkları haneler yeterince ısınmamaktadır.

Araştırmaya göre, uzun süren gelir yoksulluğunun bir sonucu olan maddi yoksunluk, yetişkinlerde geçici olabilirken çocuklarda genelde ömür boyu sürüyor ve sonraki nesillere aktarılma riski taşıyor…

Türkiye’de 2015 yılında yoksunluk içerisinde yaşayan çocukların oranı yüzde 36,4 seviyesinde gerçekleşmiş. 2017 de ise bu oran yüzde 38’e yükselmiş görünüyor. Kaldı ki aynı süreçte çoğu Avrupa ülkesinde yoksunlaşma oranı düşmüşken…

TÜİK verilerine göre, “kira ve faturalar'' ile “beslenme'' kalemlerinde önemli maddi yoksunluk oranları gözlenmekte. Çocukların yüzde 40,8’inin iki günde bir et, tavuk, balık gibi protein içeren gıdalarla beslenemediği, bunun yanı sıra, çocukların yüzde 43,4’ü son 12 ay içerisinde ev kirasını, elektrik, su, gaz ve kredi kartı faturalarını planladığı gibi ödeyemeyen hanelerde yaşamakta.

Araştırmada Türkiye'nin batısından doğusuna gidildikçe şiddetli çocuk yoksunluğunun arttığı öne çıkıyor.

Doğu bölgeleri, Akdeniz bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde maddi yoksunluk oranları Türkiye ortalaması olan yüzde 38,0’ın üzerindeyken, diğer 6 bölgede ortalamanın altında…

Çocuk maddi yoksunluğunda en yüksek oranlara sahip iki bölge yüzde 55,4 ile Güney Doğu Anadolu. Yani bu bölgede ikamet eden çocukların yarısından fazlası şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor.

Özetlemek gerekirse BETAM araştırması; Türkiye’de yaşayan 0-15 yaş aralığında yaklaşık 20 milyon çocuğun 7 milyonundan fazlasının maddi yoksunluk içerisinde yaşadığını net olarak gözler önüne seriyor…

Tam da bu noktadan yola çıkan CHP’li Yılmaz, yoksul çocukların temel gıda, sağlık ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak hükümetin gündeminde bir acil eylem planı bulunup bulunmadığının açıklanmasını istiyor. Ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, her fırsatta ailelerden üç-dört çocuk istediği ve doğum kontrolünü ''ihanet’ olarak nitelendirdiği dikkate alındığında, artan nüfusla birlikte gelecek dönemde çocuklar için yoksulluk bir kader olarak mı kalacaktır?'' diye soruyor…