Garipler, Ankara medyasının yakından tanıdığı yılların foto muhabiri Murat Şahin ile birlikte Ankara Ayaş'ta arıcılık yapıyor. Atila Garipler babadan miras arıcılıkta ustalaşırken, Murat Şahin ise 2010 yılında hobi olarak arıcılığa başladı.

www.baskentgazete.com.tr’ye Atila Garipler ile arıcılık serüvenini anlatan Murat Şahin, gazetecilikten emekli olduktan sonra Ayaş Tekkeköy Çamözü mahallesinde 1.5 dönüm yer aldığını anlattı. Şahin 2010 yılından itibaren Ayaş’ta bal üretimi yaptığını kaydetti.

Murat Şahin, Muğla Arıcılar Birliği’nin (MAYBİR) 24-27 Kasım tarihlerinde düzenlediği Uluslararası En İyi Bal yarışmasına da birlikte katıldıklarını söyledi. MAYBİR’in iki yılda bir düzenlediği Arıcılık Konferansı ve Bal yarışmasına bu yıl yerli ve yabancı 81 bal üreticisi katıldığını anlatan Şahin, Türkiye'nin en iyi balını üreten Atila Garipler’in de ‘çoklu çiçek dalında’ ürettikleri bal ile birincilik ödülü almasının gurur verici olduğunu ifade etti.

Ayaş’ta aynı yerde Atila Garipler ile güç birliği yaptıklarını belirten Şahin, “Amacımız balda her türlü sahtekarlığın kolayca yapıldığı bir dönemde insanlara kaliteli ve sağlıklı balın da yedirilebileceğini göstermek. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı ama doğrultusunda çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

Bal bölgesinin coğrafi işaretini almayı hedefliyorlar

Yarışmada ‘Türkiye’nin En İyi Balı’ ödülüyle Türkiye Birinciliğini aldıklarını anlatan Şahin, Ayaş'taki bitki örtüsü ve bal aurasının diğer bölgelerden çok farklı olduğunu belirtti. Murat Şahin, Atila Garipler ile birlikte ürettikleri balı coğrafi işaretle taçlandırmak, hem Türkiye'ye hem dünyaya Ayaş balını tanıtmak istediklerini söyledi. Coğrafi işaret konusunda kooperatiflerin ve belediyelerin başvuru yapabildiğini anlatan Şahin, Ayaş Belediyesi’nden bunu beklediğini kaydetti.

Garipler: Şifa dağıtmaya devam edeceğiz

Ödülünü Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin’den alan Garipler ise “Kaliteli ve sağlıklı bal üretmenin ve bunun birincilikle ödüllendirilmesi mutluluk verici bir olay. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da kaliteli ve sağlıklı bal üreterek insanlara şifa dağıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Yerli-yabancı 81 bal yarıştı

Muğla Arıcılar Birliği’nin 2014 yılında düzenlediği yarışmaya ise yine bir Ankaralı gazeteci Metin Çetin katılmış ve 2014 yılında ikinci olmuştu. Yarışmaya bu yıl yerli ve yabancı 83 başvuru yapıldı. 2 başvuru bal içeriğini taşımadığı için diskalifiye edildi. 81 bal numunesi üzerinden duyusal görsel, koku, tadım gibi testlerden geçirildi. Komisyon puanladıktan sonra Muğla Üniversitesi’ne gönderilerek orada da teknik bal kriterlerini taşıyıp taşımadığına bakıldı. Üniversitede de numunelere puanlar verildi.

Yarışma 3 kategoride yapıldı. Monoflora, poliflora ve çambalı ve diğer salgı balı şeklinde. Üreticilerden de bu anlamda 3 numune alınıyor. Bunlar görsel, laboratuvar ve sergide görünmesi amaçlı olarak. 

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU