Gelecek nesile daha iyi bir dünya bırakabilmek için son dönemlerde üzerinde en çok durulan doğa olayı olan iklim değişikliği, sporda da yaşanmaya başlandı.

Katar 2022, FIFA Dünya Kupası, Kuzey yarımkürede sonbaharda yapılacak ilk turnuva olarak tarihe geçecek. 22. Dünya Kupası, FIFA tarafından Katar'daki yoğun yaz sıcağı nedeniyle 21 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmesini onayladı.

Bu organizasyonun Katar'a verilmesini çok büyük tartışmalara neden olunca 2014'te dönemin FIFA Başkanı Sepp Blatter, Dünya Kupasının Katar'a verilmesinin aşırı sıcak nedeniyle bir 'hata' olduğunu belirtmişti. FIFA başkanı ayrıca yolsuzluk iddialarının ve sponsorlardan gelenler de dahil olmak üzere yapılan eleştirilerin, 'ırkçılık ve ayrımcılıkla çok bağlantılı' olduğunu söylemişti.

Elbette sorun sadece iklim değişikliği değildi. Başta Türkiye olmak üzere kuzey yarımküredeki çoğu ülkelerin ulusal liglerinin sezon planlaması da alt üst oldu. Örneğin Süper lig takımlarımız, 11-13 Kasım tarihlerinde oynanacak 14.haftadan sonra tam 6 hafta (25 Aralık'taki 15. haftaya kadar) tatil yapacak. 19. hafta karşılaşmalarıyla sona erecek ilk yarı için de ara verilmeyecek.

Tabi ki her şeyin sonunda 'para' üstün gelerek, birçok ayıbın üstünü örtülüp maçların klimalı statlarda oynatılmasına okey verildi.

Tam bu olayı doğuracağı tüm olumsuzlukları içimize sindirmeye çalışırken salı günü gündeme düşen '2029 Asya Kış Oyunları, Suudi Arabistan'da' haberi de üstüne tüy dikti.

Bu haberi de iklim değişikliği ile ilişkilendirildiğimizde ortaya garip bir durum çıkıyor. Çünkü bu ülkede kar yağması, ender yaşanan bir doğa olayı olarak görülüyor. Son olarak Ocak 2022'de çöle yağan kar, geleneksel dans gösterileriyle karşılanmıştı.

Bu organizasyon da tıpkı Dünya Kupasının organizasyonu organize edecek Katar gibi, Suudi Arabistan Trojena da Asya Kış Oyunlarına ev sahipliği yapan ilk Batı Asya kenti olacak.

Asya Olimpiyat Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre Suudi Arabistan'ın ev sahipliği başvurusu, Asya Olimpiyat Konseyi'nin (OCA) 41. Genel Kurulu'nda oy birliğiyle onaylandığı ifade edildi.

Suudi Arabistan, ülkenin 500 milyar dolarlık NEOM megakent projesinin bir parçası olarak inşa edilen bir kayak merkezi olan Trojena'da 2029 Asya Kış Oyunlarına ev sahipliği yapacağını açıkladı. Yaklaşık 60 kilometrekarelik bir alana yayılan ve yüksekliği 1.500-2.600 metre arasında değişen bir dağ destinasyonu olarak tanımlanan Trojena'nın 2026 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Harcanan para göz önüne alındığında, kışın -yaza, yazın da kışa dönüşmesi artık pek de imkansız değil.

Ancak dünyanızda her şeyin doğal olmasının güzelliği ile yapay tepeler ve yapay 'kar'larlarla oluşturulacak tesislerde sporcuların yaptıkları işten nasıl zevk alacakları konusunun da yavaş yavaş gündeme düşeceği günler, artık pek uzak görünmüyor.

KEÇİÖRENGÜCÜ ZİRVEDE

Nazar değmesin Başkentin Spor-Toto 1.ligindeki bir diğer temsilcisi Keçiörengücü, 7. Haftada topladığı 14 puanla liderliğe yükseldi.

Yaptığı transferlerin takıma çabuk uyumu ile dikkatleri üzerine çeken ve bugüne kadar oynadığı 7 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik elde eden Başkent ekibi tek yenilgisini ise 2.haftada evinde oynadığı Bodrum karşısında aldı. Attığı 16 golle ligin en skorer takımı olan Mor-beyazlılar, kalesinde de 11 gol gördü.

Son olarak Altınordu ile deplasmanda oynayan ve rakibinin Ahmet İlhan, Safa ve Kürşat gibi tecrübeli ayaklarından yoksun olmasından yararlanarak 4-1 galip gelmesini bildi.

Teknik Direktör Taner Taşkın, iyi bir oyun ortaya koyamamalarına karşın farklı galip geldikleri için mutlu olduklarını belirtti.

Önünde Ankara'da oynayacağı 3 maçı olan Keçiörengücü; Bolu, Gençlerbirliği ve Pendik mücadelelerini de kayıpsız atlatma hesapları peşinde.