'Sağlığın Geliştirilmesi' ile ilgili başlıca alanlar şöyle sıralanabilir:

1.Ergen sağlığı

2.Ağız ve diş sağlığı

3.Tütün kullanımının azaltılması ve önlenmesi

4.Alkol kullanımının azaltılması ve önlenmesi

5.Kumar bağımlılığının önlenmesi

6.Ana-çocuk sağlığı

7.Eğitim ve kapasite geliştirme

8.Bedensel etkinliklerin artırılması

9.Madde ve ilaç bağımlılığının engellenmesi

10.Şişmanlığın engellenmesi

11.Sağlıklı beslenme,

Ülkeler bunlar ve bunlarla doğrudan ya da dolaylı tüm sağlık konularını kendi ülkeleri açısından değerlendirerek önceliklere göre program ve politikalar geliştirirler. Bu açıdan halk sağlığı ve epidemiyolojik araştırmalar yol göstericidir. Söz konusu araştırmalara kaynak araştırılması, bilimsel güvenilirliğin sağlanması v bilimsel ortamlarda serbestçe tartışılması ve yeniden değerlendirilebilmesine olanak verecek bir yaklaşım benimsenmelidir. Okul ve hastaneler dahil tüm kurum ve kuruluşlar sağlığı geliştirme çalışmaları açısından yol göstericidir.

Günümüzün en çok görülen, en çok sakat bırakan ve en çok öldüren nedenleri olarak saptanan kalp- damar yani dolaşım sistemi hastalıkları, kanser, süreğen akciğer hastalıkları, çöküntü ve öz kıyım, toplumsal şiddet ve silahlanma eğilimi, madde bağımlılığı, kazalar, beslenme bozuklukları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve asalak enfeksiyonları ile ilgili başlıca önlemler tüm kuramsal ve uygulama yönleriyle ele alınmalı, azaltılmaya yönelik çalışmalar sistemli olarak sürdürülmelidir.

Örnek vermek istersek tütün ve tütün ürünleri kullanımı oldukça yaygın bir sorundur. Sigara kullanımı, pek çok ölümcül hastalığa yol açmaktadır. 2030 yılında dünyada 10 milyon kişinin, ülkemizde ise 240 bin kişinin sigara ile ilişkili hastalıklar nedeni ile ölecekleri belirtilmektedir. Hemen bütün sistemleri etkiler ve hepsiyle ilgili süreğen sağlık sorunlarına neden olur. Çocukların bile yüzde 50'yi aşkın bölümü el dumanından etkilenmektedir. Bazı çalışmalarda bu oran yüzde 80'in bile üzerine çıkabilmektedir. Sigaraya yönelik önlemler toplumları gelecek kuşakları açısından da önemli hale gelmektedir. El dumanından dolaylı etkilenimlerin önlenmesiyle ilgili olarak DSÖ şunları belirtmektedir:

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri şöyledir:

1.Havalandırma ve ortak alanların sigara içilen ve içilmeyen olarak bölünmesi gibi yöntemler el dumanını yani başkalarının kullandığı sigaranın dumanını engellemez. Yüzde yüz sigarasız ortamlar oluşturulmalıdır.

2.Uygulanmayacak yasal düzenlemelerin bir anlamı yoktur.

3. Gönüllü politikalar sağlığın korunması için yeterli olmaz. Bazı durumlarda sağlığın korunması için özel uygulamalar gerekebilir.

Esas olan sigarasız ortaların oluşturulabilmesidir.