Bir sorun var ki… Sorumluların ilgisini çekmeyen… Kimsenin görmek istemediği. Bu memleketin Öğrenim Katkı Kredisi alan üniversite öğrencileri var… Yüzlerce…

Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu veriyor söz konusu katkıyı! Veriyor vermesine de, önce cazip gelen, öğrencilik boyunca sanki hiç geri dönüşü olmayacakmış gibi heveslenilen bu kredi, sonrasında öyle bir bela oluyor ki öğrencinin başına…

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, 'Öğrenim ve Katkı Kredisi' alan öğrencilerin ne yaşadığını Meclis gündemine getirdi geçtiğimiz günlerde… Öğrenimini tamamlayan öğrencilerin iş bulamaması durumunda, geri ödemeleri gereken bu katkıyı ödeyemediklerini dile getirdi Tığlı…

2018 yılında işsizlik oranının yüzde 11.4 olduğunu hatırlattı CHP'li Tığlı… 'Geleceğimizin garantisi olan öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulmaları, para kazanmaları, gelecek üzerine plan yapmaları ve kredi borçlarını ödemeleri mümkün değildir' seslenişinde bulundu Meclis'ten. Ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a, '6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilemeyen öğrenim ve katkı kredisi borçları nedeniyle icralık olan borçlu sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin henüz iş hayatı ile tanışmadan öğrenim kredileri nedeniyle icra daireleriyle tanışmasına nasıl duyarsız kalabiliyorsunuz?' diye sordu…

Giresun Milletvekili Necati Tığlı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönelttiği diğer soruları ise şöyle:

Öğrenim ve katkı kredisi alıp borçlarını zamanında ödemediği için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun kapsamında 2016, 2017 ve 2018 yıllarında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı kaçtır?

6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilemeyen öğrenim ve katkı kredisi borçları nedeniyle icralık olan borçlu sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin henüz iş hayatı ile tanışmadan öğrenim kredileri nedeniyle icra daireleriyle tanışmasına nasıl duyarsız kalabiliyorsunuz?

İmar Barışı, Vergi Affı, Trafik Cezası, Spor Kulüpleri ve Kredi Kartları gibi borçların yapılandırıldığı bir dönemde, öğrenim ve katkı kredileri neden yapılandırılmıyor? İcra Dairelerinde bekleyen dosyalar neden affedilmiyor?

Kredi Yurtlar Kurumu neden öğrencilere kredi yerine, karşılıksız burs vermiyor? Öğrencilere verilecek yardımların burs olarak verilmesinde ne engel var?

Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim ve katkı kredisi olan ve borçlarını ödeyemeyen öğrencilerimize affı neden hükümet gündemine almıyor?

351 sayılı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu'nun 17. Maddesinde yer alan, 'Borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir seneliği, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır…' cümlesini borçluyu rahatlatmak adına neden bir kanun değişiklik teklifiyle düzenlemiyorsunuz? Muhalefet milletvekilleri tarafından hazırlanacak kanun tekliflerinin komisyonda görüşülmesinin faydalı olacağını düşünüyor musunuz?

Geleceğimiz olan gençlerimizi kıskaca almış bu kredi borcu konusunda yanıt bekleyen sorulara Sayın Oktay'ın vereceği yanıtlar ilgi ile beklenmektedir! Duyurulur…