Tüm dünyanın başına musallat olan salgınla ilgili gelişmeler hiç de umut verici değil.
Can kaybı otuzlu rakamlarda seyrederken uykularımızı kaçıran ölümcül virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 200'lerin çok üstündeki rakamlarla ifade edilirken, AVM'ler, kent pazarları ve sahil kentlerindeki plajların iğne atılsa yere düşmeyecek misali kalabalık görünümünü adlandırmakta zorlanıyor insan.
Bu tablo sorumsuzluğun da ötesinde bir şey.
Uyarılara, can kayıplarına ilişkin ürkütücü rakamlara karşın, sorumsuzluk diz boyu.
Bilim adamlarının ifadesine göre 25 milyondan fazla insana bulaşan ve 5 milyona yakın cana mal olan korona virüs son dönemde varyantları ile karşımıza çıkıyor.
Özellikle Delta varyantı ile dünya genelindeki vaka sayıları artış trendine girmiş durumda. Karşı karşıya bulunulan durum, toplumların geneline hakim olan korku ve endişeyi körüklerken, bilim insanları da yaptıkları açıklamalarla gelecekteki tehlikeye işaret ediyor.
Alınan önlemlerle önümüzdeki 5-6 aylık dönem sonunda tünelin ucunda ışık görmeyi umut eden ve aşılarını eksiksiz ve zamanında yaptıranlar da bilim insanlarının ''kötüden daha fazlası'' olasılığından söz etmesi nedeniyle giderek karamsarlığa gömülüyor.
Ülkemizde yaşam koşullarının ağırlığı, ardı arkası kesilmeyen zamlar nedeniyle gülmeyi unutan yüzler, İçinde bulundukları olumsuz koşullara bir de salgın korkusu eklenince mutluluğu fenerle arar hale geldi.
2020 Yılı Dünya Mutluluk Raporu da, ülkemiz insanlarının içinde bulundukları olumsuz tabloyu gözler önüne seriyor.
Söz konusu rapora göre, en kıskanılası ülke Finlandiya.
156 ülkeyi kapsayan incelemede, dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya olurken, Türkiye için belirlenen yüzde 48.2'lik oran ülkemizdeki mutsuz insanların sayısının giderek arttığını gösteriyor.
Bu rakam 2019 yılında yüzde 52.4, 2011 yılında ise yüzde 62.1 olarak belirlenmişti.
Türkiye'nin 93. Sırada yer aldığı en mutlu ülke sıralamasında Finlandiya'nın ardından ilk 10'a giren ülkeler şöyle sıralanıyor:
Danimarka, İsviçre, İzlanda, Norveç, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avusturya, Lüksemburg.
Pandemi dönemi ile birlikte kısıtlı görüşmelerin, sokağa çıkma yasaklarının ve bazı iş kollarının kapanmasının insanların mutluluk oranlarında düşüşe neden olduğu belirtiliyor.
Türk insanının mutsuzluğunun nedenleri tabii bunlarla sınırlı kalmıyor.
Ekonominin yanı sıra, sosyal ve kültürel alanlara ilişkin nedenler de göz önünde bulundurulduğunda ülkenin listenin 93. Sırsında yer almış olmasının nedenleri çok daha iyi anlaşılıyor.
Umalım da gelecek günler, Türkiye'yi mutsuzluk girdabından kurtaracak, üst sıralara taşıyacak ortamı da beraberinde getirsin.
Üst sıralarda yer alma hayali gerçeğe dönüşsün.