Şimdilerde bir köprünün satışı gündemde… Söz konusu olan Otoyol A.Ş'nin yaptığı Osmangazi Köprüsü. Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunu yapan Otoyol A.Ş. ortaklarından İtalyan Astaldi, yaşadığı maddi zorluklar nedeniyle, köprünün bir bölümünü ya da tamamını satacakmış… Bu İtalyan Astaldi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de konsorsiyumun da ortaklarından…
Köprünün satışı için uluslar arası danışmanlara da görüş sorulm aya başlanmış… Hassas satış için önce proje değer tespiti yapılacakmış… Aslında Yap-İşlet-Devret projelerinde hisselerin belirli bir bölümünün yatırımcı kuruluşlara satılarak ortaklık yapısını güçlendirmesi çok uygulanan bir sistemmiş…
Hal böyle olsa da Astaldi'yi asıl etkileyen Türkiye'de Ağustos 2018'de başlayan kur şoku ve de döviz bazlı kullandığı kredilerden dolayı maddi darboğaza girmesiymiş…
Şoka giren Astaldi, Ekim 2018'de Roma'da konkordato ilan etmiş. Ve yüzde 18.6 hissesinin bulunduğu Osmangazi Köprüsü'nün de bir bölümünü veya tamamını bu yüzden satışa çıkartma kararını almış…
Astaldi ile ilgili diğer bir bilgi ise şöyle; Ekim ayında sermaye arttırmak için yüzde 33 hissesinin bulunduğu Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki hisselerini de satmak isteyen Astaldi, bu kararından köprünün jeopolitik önemi nedeniyle vazgeçmiş! Neyse ki darboğazda bu önem düşünülmüş…
Geçiş ücreti konusunda sık sık gündeme gelen Osmangazi Köprüsü'nde Astaldi'nin dışında diğer konsorsiyum ortaklarından Nurol, Mak-Yol ve Özaltın İnşaat'ın ize yüzde 27'şer hisseleri söz konusu…
Otoyol A.Ş. adı altında, 400 kilometrelik İzmir-İstanbul otoyolunu ve üzerindeki köprüyü işleten konsorsiyumun kredi hanesi ise şöyle; 2015 yılında aralarında Deutsche Bank, Akbank ve İş Bankası'nın da bulunduğu 9 kuruluştan 5 milyar dolar kredi çekilmiş durumda…
Satmıyoruz özelleştiriyoruz! Garantili yatırımlar yapıyoruz!
Yol garantili,
Havaalanı garantili,
Fabrikalar garantili,
Türk Telekom garantili bizde…
Orada bir köprü var uzakta…
Geçmesek de, gitmesek de o köprü bizim garantili köprümüzdür!
Durmak yok garantili işlere devam!
Milletimiz sağ olsun!