Eskiden sadece yerel gazozlarla sınırlı olan bu içecekler günümüzde çok çeşitlenmiş, sunum biçimleri değişmiştir.

Eskiden kullanılan cam şişelerin yerini tek kullanımlık polikarbon vb. plastik türleri almıştır. Bunların son kullanma tarihlerinin belirlenmesinde ambalajın yapıldığı malzemeden içeceğe sızıntı riski de göz önüne alınmaktadır. Öyle ki son kullanma tarihine gerek olmayan suda bile bu tarih verilmektedir.

Bu içeceklerin şeker oranı yüksektir. Bir litre kolalı içecekte 100 gram şeker bulunduğu belirtilmektedir. İçerisine renklendiriciler katılır. Fosforik asit içerirler. Bu içeceklerle yüksek oranda tuz da alınır. Asitlik dereceleri yüksektir.

Yüksek şekerli bileşikler insülin hormonunun salgılanmasını uyararak yağ dokusunun artmasına neden olurlar. Bu durum şişmanlama eğilimini artırmakta, abur cubur gıdalar da bunu desteklemektedir.

Kolalı içeceklerin içinde bulunan fosforik asit kalsiyum emilimini azaltır ve atılımını artırır. Kemiklerdeki kalsiyumu çözerek kemik erimesi denen duruma yol açar. Çok fazla içilmesi potasyum dengesini bozarak kazların çalışma etkinliğini de azaltır. Kas yapısını bozan süreğen hastalıklar gelişir.

Kemiklerdeki etkisi bu tip içecekleri çok içenlerde kemik kırılmalarının kolaylaşmasına yol açabilmektedir. Bazı ülkelerde yapılan araştırmalar gençlerde kemik kırıklarının artışını kolalı içeceklerin aşırı tüketimi ile ilintilendirmektedir.

Bu içeceklerdeki asitlik derecesinin yüksekliği mide sorunlarına yol açar. Yemeklerle birlikte içilmesi bazı elementlerin emilmesini engeller. Bunların başında kalsiyum gelir.

Bu içeceklerin içerisinde kafein vardır 100 gram sütlü çikolata da 20 miligram kadar kafein bulunur. Daha önceleri ülkemizde üretilen gazozlara kafein katılması yasaktı. Ancak kolalı içeceklere izin verilmesinden sonra onlara da katılabilmesine izin verildi.

Kafein bir fincan çayda 70 miligram, kahvede 100 miligram Bir kutu kolalı içecekte 50 miligramdır. Bu oran uyarıcı amaçla çıkarılan türlerinde çok artabilmektedir. Uyarıcı ve alışkanlık yapıcı bu madde söz konusu içeceği içme eğilimini artırır. Çok fazlası dikkati azaltır. Aşırı hareketliliğe neden olur. Çocuklarda günlük 40 miligramın üzeri tehlikelidir. Bu nedenle çocukları aşırı derecede kafein almasına yol açacak yiyecek ve içeceklerden korumalıdır.