Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Küme Evleri Mahallesi sakinleri, Eski Kazan Yolu’nda (İpek Yolu) uzun süredir çözülmeyen yol, altyapı ve kamu hizmeti eksikliği nedeniyle isyan noktasına geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) sayısız dilekçe ile başvuran mahalle halkı, yıllardır bozuk yol nedeniyle günlük hayatlarının çekilmez hale geldiğini, bu altyapısızlığa rağmen arsa vergisi alınmaya devam edildiğini söyledi. Defalarca yapılan başvurulara rağmen bir ilerleme kaydedilmediğini vurgulayan Mahalle sakini Sıtkı Sarıkurt, şunları söyledi: “Burada derli toplu halde her şey hazır. İmza kampanyaları yaptık, dilekçeler verdik. Yıllara yayılmış belgelerimiz var. En az 4-5 yıl boyunca Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne hem yol hem su konusunda müracaat ettik. 153’ü defalarca aradık. Ama sonuç hep olumsuz.”
“DEVLETİMİZE KARŞI DEĞİLİZ AMA HİZMET DE İSTİYORUZ”
Sarıkurt, Eski Kazan Yolu’nun sadece yerel bir bağlantı değil, bölgesel önemi olan bir geçiş noktası olduğunu vurguladı: “Burası Eski Kazan Yolu olarak bilinir. Eski İvedik’ten giriyorsunuz, İstanbul Yolu’na kadar çıkıyorsunuz. Geçmişte son derece işlek bir caddeydi. Bugün bile hala aktif olarak kullanılıyor ama hala bir asfalt göremedik.” Küme Evleri'ndeki yapılardan belediye tarafından arsa vergisi alındığını belirten Sarıkurt, bu çelişkiye şöyle tepki gösterdi: “Buradaki yapıların çoğu hobi bahçesi olarak geçiyor ama içinde sürekli yaşayan insanlar var. Devlet bizden arsa vergisi alıyor, ama hizmet sıfır. Ne yol var, ne altyapı, ne doğalgaz. Elektrik için bile yıllardır uğraşıyoruz. Üvey evlat muamelesi görüyoruz.” Sarıkurt ve mahalle halkı, defalarca imza kampanyaları düzenledi. Binin üzerinde imzayla yapılan başvuruların yanı sıra yolların fotoğrafları, yapı numara taşları, vergi makbuzları ve başvuru tarihleri belgeleriyle belediyeye teslim edildi. Ancak belediyeden gelen yanıtlar, genellikle “iş programı dahilinde değerlendirilecektir” ifadesiyle sınırlı kaldı. Sarıkurt, şunları söyledi: “Bize sadece ‘program dahilinde yapılacaktır’ diyorlar ama bu program yıllardır bir türlü gelmedi. Bu mudur hizmet?” Sıtkı Sarıkurt, devlete karşı bir duruşlarının olmadığını özellikle belirterek, “Vergimizi veriyoruz, belgelerimiz var, yapı numaralarımız var. Ama hizmet yok. Bu durum kabul edilemez” diyerek sözlerini tamamladı.
“O PROGRAM BİR TÜRLÜ BU MAHALLEYE UĞRAMIYOR”
Mahallede 3 dönüm üzerine tapulu arsası bulunan bir diğer mahalle sakini Abdullah Akbudak, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı: “2008’den bu yana buradayım. Bu yolun bir gün bile düzgün olduğunu görmedik. Kışın yol göle dönüyor, yazın toz içinde kalıyoruz. 3 ayda bir arabamın ön düzenini yaptırmak zorunda kalıyorum. Her seferinde ‘programa alındı’ deniyor ama o program bir türlü bu mahalleye uğramıyor.” Akbudak, yolu kullanma hakkının da adeta ellerinden alınmış olduğunu, mahallelinin bu yolu kullanmak zorunda kaldığında adeta ceza çektiğini ifade etti. Mahalle sakinleri, bugüne kadar hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Yenimahalle Belediyesi’ne toplamda 79 dilekçe verdiklerini söyledi. Ayrıca 153 hattı üzerinden sayısız telefon kaydı oluşturduklarını, toplu imza kampanyaları düzenlediklerini ifade etti. Ancak geri dönüşler hep aynı kalıpta olmuş: “İlgili birimlerin iş yoğunluğu ve programı çerçevesinde değerlendirilecektir.” Mahalle halkının anlatımına göre, bugüne kadar bölgeye yalnızca birkaç kamyon mıcır ve bir silindir gönderilmiş. Bu da sadece geçici, göstermelik bir müdahale olmuş. Gerçek bir yol çalışması, asfaltlama ya da altyapı düzenlemesi ise hiç yapılmamış. Akbudak, “Gözümüzü boyamaya çalıştılar. Hiçbir talep somut bir takvime bağlanmadı ve hiçbir kalıcı çalışma yapılmadı” diyerek tepkisini dile getirdi.
“VERGİ VAR AMA HİZMET SIFIR”
Abdullah Akbudak, bölgenin yalnızca ulaşım değil, altyapı açısından da hizmet dışı bırakıldığını söyledi. Akbudak, şunları dile getirdi: “Doğalgaz boruları buradan geçip MEBUSKENT’e bağlandı. Suyu ve kanalizasyonu da bu yoldan geçirdiler. Kamyonlar, kepçeler bu yolu harap etti. Eski Kazan Yolu üzerinden hizmet götürüldü ama bize hiçbir hizmet verilmedi. Yol kullanılmaz hale geldi.” En çarpıcı çelişkilerden biri de burada ortaya çıkıyor: Mahalledeki evler ve arsalar tarla statüsünde görünse de, belediye bu yerlerden arsa vergisi alıyor. Vatandaşlar imar barışından faydalandıklarını, numarataj belgeleri olduğunu, hatta yapı kayıt belgeleri ve tapularıyla birlikte her yıl vergilerini düzenli ödediklerini belirtti.
“YOLUMUZ YAPILANA KADAR SUSMAYACAĞIZ”
Bu yol yalnızca fiziksel bir ulaşım hattı değil, mahalle halkı için kamusal eşitlik ve yurttaşlık hakkının bir göstergesi. Yıllarca ihmal edilen mahalle sakinleri, bu durumun artık tahammül edilemez boyutlara ulaştığını belirtiyor. Mahallede sürekli yaşayan emekliler, sanayi işçileri, çocuklu aileler var. Yol, 2 bin100 metre uzunluğunda ve geçmişte eski Kazan Yolu olarak bilinen, stratejik bir güzergah. Bugün eski İpek Yolu güzergahı üzerinde olan bu yol, MEBUSKENT gibi yeni yapıların bağlantı noktası haline gelmiş durumda. Ancak yoğun kullanıma rağmen, birinci elden etkilenen mahalleli hiçbir hizmet alamıyor. Karacakaya sakinlerinin ABB’ye çağrısı net: “Yolun asfaltlanması ve kalıcı şekilde bakım altına alınması. Altyapı çalışmaları nedeniyle bozulan alanların onarılması. Elektrik ve diğer hizmet altyapısının güçlendirilmesi. Arsa vergisi alınan bölgelere eşit hizmet sağlanması. Tüm taleplerin takvime bağlanarak açıkça paylaşılması…”