Kitapta tarihte Ankara’ya ait olan ancak bugün artık üretimi gerçekleştirilmeyen armut, ayva, ceviz, dut, elma, iğde, üvez, üzüm, kavun ve vişne anlatılıyor. Kızılay Metrosu’ndaki Sanat Galerisi’nde kitabın tanıtımında Ankaralı Seymenler de hünerlerini sergiledi.
www.baskentgazete.com.tr’ye kitabı değerlendiren Seyfettin Aslan, Ankara’nın, tarihte kayıtlara geçmiş on değerli meyvesini yeniden hatırlamak için hazırladığını anlattı. Aslan, “Birçoğu unutulmaya yüz tutan bu yerel tatları yeniden gündeme getirerek farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Kafalı’nın bir araştırmasına da dikkat çeken Aslan, “Prof. Dr. Kafalı, kaynak belirtmeden Anadolu’da yurt tutmak ve vatan kurmak arzusuyla Türkistan’dan göçerek yeni vatanlarına giren Türklerin beraberlerinde bol miktarda hububat ile sayısız büyük ve küçükbaş hayvan sürüleri, yılkılar ve yük hayvanları ile kavun, karpuz, ayçiçeği, pamuk, pirinç ve çin-darı gibi zirai mahsuller getirerek Anadolu ziraatine katkıda bulunduklarını söyler” hatırlatması yapıyor.
Seyfettin Aslan ABB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı döneminde Ankara Kedisi, Ankara Tavşanı konusunda da çalışmalar yaptı. ‘Ankara Kedisi’ni çoğaltma imkanı buldu. ‘Ankara Tavşanı’nı bulamadığını anlatan Aslan, “Çin de 30 milyon Angora Tavşan’ı var, Çinliler Angora Rebbit’s diyor, ama Ankara’da ‘Ankara Tavşan’ı yok. Hollanda’dan ithal etmeyi planlarken, Bursa’da hobi olarak ‘Ankara Tavşan’ı üreten bir vatandaştan temin ettik. Şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürlüğü bünyesinde ‘Ankara Tavşan’ı çoğaltmaya başladık. Elmadağ Belediye Başkanını da tavsiye ettik. O da çoğaltıyor. Ankara Kedisi konusu da ele aldık. ‘Ankara Güvercini’ni de Büyükşehir bünyesinde çoğaltıyoruz. Aslında ‘Ankara Arı’sı çok önemli bir konu. Ankara Balı tarihi kitaplarda çok ciddi yer alıyor. Bembeyaz bir ‘Ankara Balı’ndan bahsediliyor. Veteriner hekim olarak ‘arı balı’ konusuna da özel ilgim var. Dolayısıyla, bu konuyu da ele aldık. Fen fakültesi ile Hacettepe Üniversitesi hocalarıyla ‘Ankara Arısı Balı Ballı Bitkileri’ diye çalışma yaptık. ‘Ankara’nın Beş Beyazı’ Ankara Kedisi Tavşanı diye bir kitap çıkardık” dedi.
SULTAN BEYAZIT ANKARA KAVUNUNA STANDART GETİRMİŞ
“Bugün itibariyle de Ankara’nın on meyvesini kitaplaştırdık” diyen Seyfettin Aslan, “Ankara’nın çok önemli on meyvesi var. Tarihi bilgilere dayanan ‘Ankara Armud’u var. 1506 yılında Yıldırım Beyazıt’ın standartlar belirlediği ‘Ankara Kavunu’ndan bahsediliyor. İtalyan Seyyah Marymount Ankara’da kavun çekirdeğini insanların ceplerinde taşıyarak birbirlerine ikram ediyorlar” sözleri ile anlattı. Aslan, “Demek ki o zaman çok kavun üretiliyor” diyor.
ÇUBUK CEVİZİNE VERGİ KONULMUŞ
Çubuk İlçesinin Kozviran Köyü’nde üretilen cevizlerin hassa cevizi olarak kabul edildiğini anlatan Seyfettin Aslan, “Üzerinden vergi alınarak padişaha gönderiliyor. Hatta, mesela bugün Konya Yolu üzerinde yer alan ‘Kepekli Boğazı’nda bir derenin olduğunu bu dereye, ‘Kara Dere’ diyorlar. Ceviz ve badem ağaçlarından dolayı orada gökyüzü görünmüyor’ diyorlar” ifadeleri ile anlattı.
‘5 Bin Yılda Ankara Nereden Nereye’ adlı kitapta ise Çubuk Barajı’nın orada Hacıkadın Deresi’nin olduğu yerde kestane ağacının olduğunu, Ankaralıların o kestaneleri toplayıp At Pazarı’nda sattığına dair yazılı belgelerin olduğunu anlatan Seyfettin Aslan, “Ben bunu ormancı Ahmet Demirtaş isimli arkadaşımla paylaştığımda, beni şu anda Akyurt’a bağlı, eskiden Kalecik’e bağlı Ahmet Adil köyüne götürdü. Orada 250 yaşında kestane ağacını bana gösterdi. Bütün bunları şimdi kitaplaştırdık” dedi.
Seyfettin Aslan Ankara’nın meyveleri arasında yer alan Üvez Meyvesi ile ilgili de şu bilgiyi paylaştı: “Ankara’nın Üvezi Nezihe Araz tarafından yazılan ‘Mustafa Kemal’in Ankara’sı’ isimli kitabında Ankara’nın meyve odalarından bahsedilir.”
Seyfettin Aslan kimdir?
1980 yılında Ankara Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Aslan, Anavatan Partisi’nden 1994-1999 dönemi Kahramankazan Belediye Başkanlığı yaptı. Et Balık Kurumu Genel Müdür Yardımcılığını 1999-2003 arasında yapan Aslan, Tarım Bakanlığı’nda araştırmacı olarak görev aldı. Mansur Yavaş’ın belediye başkanlığı döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı pandemi döneminde yaptı. 65 yaştan 2 yıl önce emekli oldu.