Dünya Arı Günü (World Bee Day) arıların yeryüzündeki varlığının gıda ve ekonomi üzerindeki etkisi ve vazgeçilmezliğinden hareketle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Aralık 2017'de ilan edildi. Ülkemizde ise ilk olarak 2010 yılında Ankara'da 'Altın Yağmur' sloganıyla Dünya Arı Günü kutlanmaya başladı.
Dünya Arı Günü etkinlikleri; özellikle 2008-2009 yıllarında Amerika'dan başlayıp dünyaya yayılan toplu arı ölümleri sebebiyle farkındalığı arttırmak ve arıların önemine dikkat çekmek amacıyla kutlandı. 2 Haziran
2009 tarihinde başlatılan imza kampanyasıyla da 2010 tarihinde dünya çapında kutlanmaya başladı.
13. Dünya Arı Günü kutlamaları bu yıl, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez
Birliği (TAB) ve Sakarya Arıcılar Birliği iş birliği ile Sakarya'da gerçekleştirilecek. Kortej yürüyüşü ile başlayacak kutlamalarda; açılış konuşmaları, resim, şiir yarışmaları, halk oyunları ekiplerinin gösterileri, müzik dinletileri, akademik konuşmalar, bal tadımları, dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ve sahnede Dünya Arı Günü için hazırlanan kliplerin gösterimi gibi birçok aktivite yapılacak.
DÜNYA ÇAM BALI ÜRETİMİNDE TÜRKİYE ZİRVEDE
TAB verilerine göre ülkemizde, 3 bin endemik bitki, 12 bin doğal bitki türü ve 500 adedi nektar ve polen kaynağı olan bitki bulunmakta. Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesi ise ülkemizde. 8,9 milyon koloni ile 2021 yılında 96 bin ton bal üretilmiş olup, 2022 yılı bal üretimimiz ise 114 bin ton.
TAB Başkanı Ziya Şahin ülkemizin dünya Çam Balı üretiminde yüzde 92'lik üretimle zirvede yer aldığını belirtti. Ülkemizin bir tarım ülkesi olduğunu hatırlatan Şahin, arıcılığın toprak, su kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Bal arısının dünyadaki varlığının insanlıktan öncesine dayandığına değinerek balın şifa kaynağı olduğunu dile getirdi. TAB Başkanı Ziya Şahin balın haricinde son yıllarda diğer alternatif arı ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığını dile getirdi: 'Bal mumu, Arı sütü, Polen, Arı ekmeği, Apilarnil, Propolis, Arı zehri, Arı havası gibi insan beslenmesinde ve sağlığında çok yoğun kullanılmaktadır. Bal arısı, insan beslenmesindeki yetersizlik ve tarım alanlarındaki azalma nedeniyle oluşan açlık sorununa bir çözüm olacaktır. Ayrıca Bal arıları üretim gücünü başka yönde bulunmayan hammaddeleri (Çiçekte bulunan nektar ve polen) kullanarak meydana getirmektedir. Yani üretim için tüketmek zorunda olduğu herhangi bir kaynağa ihtiyaç duymaz. Kendi ürünleriyle meydana getirdiği katkılardan çok fazlasını, kültür bitkilerinin tozlaşmasındaki katkısıyla meydana getirmektedir.
Doğadaki çevre kirliliği ve pestisit kullanımı, iklim değişikliği nedeniyle devamlı artmakta olup, bu çerçevede arının gerek dünyamıza gerekse biyolojik zenginliğimize katkısının önemi son yıllarda iyice fark edilmiştir. Umud ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda arılarımızın ve arıcılarımızın bizlere sağladığı yaşamsal faaliyetler nedeniyle arılarımıza ve arıcılarımıza hak ettikleri gerekli destekler verilir.'
TAB Başkanı Ziya Şahin