Ankara Kalesi’nde 28 yıldır Erzurum yöresinin meşhur Cağ Kebabı ile Ankaralılara hizmet veren Sadık Candan usta, www.baskentgazete.com.tr’ye cağ kebabının hangi tür etten ve nasıl hazırlanışını anlattı.
1962 yılında Erzurum Şenkaya Yürek Köyü’nde dünyaya geldiğini, Narman Lisesini bitirdiğini, 1982’de lise bittikten sonra, Mamak’da 4’üncü Kolordu’da askerliğini yaptığını anlatan Sadık usta, böylece Ankara’ya geldiğini söylüyor.
Askerlik sonrası Gülveren semtinde o dönemin kebap ustaları arasında olan Nazım ustanın yanında işe başladığını dile getiren Sadık Candan, “Nazım ustanın yanında kebabın ve cağ kebabının sırlarını öğrendikten sonra 1984 yılından sonra sadece çağ kebabı ile Ankaralılara hizmet vermeye başladım” diyor.
İlk yıllar Siteler’de Erzurum yöresinin Cağ Kebabı yaptığını anlatan Sadık Usta, “Bu işte 40 yılımı doldurdum” diyor. Ankara Kalesi’nde At Pazarı sokağında 1997 yılından itibaren faaliyet gösteriyor.
Cağ Kebabı ile döner arasında önemli fark olduğunu anlatan Sadık Usta, “Döner, dikey bir şişte yavaşça döndürülerek kömür ateşinde pişirilir ve ince dilimler halinde kesilerek servis edilir. Bu yöntem, etin dışının kıtır kıtır, içinin ise sulu kalmasını sağlar. Cağ kebabı ise yatay bir şişte hazırlanır ve Erzurum'a özgü olarak açık ateşte pişirilir” şeklinde anlattı.
Cağ Kebabının oğlak veya kuzu etinden yapıldığını, önemli bir Türk mutfağı kebap çeşidi olduğunu anlatan Sadık Usta, “Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden kuyruk yağı, karabiber, tuz ve dilimlenmiş soğan karışımı ile dinlendirilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır” sözleriyle özetledi.
Cağ Kebabı’nın tam pişmiş ve az pişmiş olarak servis edildiğini de anlatan Sadık Usta, “Cağ Kebabının az pişmiş haline ‘Tatari’ denilir. Erzurum mutfağında cağ kebabının az pişmiş haline verdiğimiz isimdir. Önceden terbiye edilmiş kuzu eti, yatay şişte odun ateşinde pişirilirken, iç kısmı az çiğ kalır böylece” diye anlattı.
Sadık Usta, Erzurum’un bu lezzetli yöresel ürününü bütün Ankaralıların tatmasını istediğini de dile getiriyor.