Ankara Kızılay’da akşam saatlerinde bir alışveriş merkezinde 6. kattan el ele atlayan iki öğrenci intihar etti.
Taurus AVM de orta yaşlarda bir adam 3. kat terastan aşağıya atlayarak hayatını kaybetti. Ankara'da engelli bir vatandaş bilinmeyen bir sebeple Kentpark AVM'nin yemek katından kendini boşluğa bıraktı.
Akşam saatlerinde Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Panora AVM'de bir kadın intihar girişimde bulunarak AVM'nin 2. Katından kendini beton zemine bıraktı.
Bu saydıklarımız son yıllarda artan intihar vakalarına ilişkin haberler. Hepsinin ortak özelliği ise AVM'lerde gerçekleşmiş olması. Ankamall, Gordion, Taurus, Kentpark ve son olarak Panora AVM' de yaşanan olaylara bakıldığında neredeyse Ankara'da intihar olayın gerçekleşmediği bir AVM yok! Tabii bu sadece Ankara'yla sınırlı değil. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde de intihar vakalarında AVM'ler gündeme geliyor. Peki AVM'lerin intihar vakalarına tercih edilme nedeni ne? Herhangi bir güvenlik zafiyeti mi var ya da nasıl tedbir alınmalı?

1000321019
GÖRÜNÜR OLMA SESİNİ DUYURMA İSTEĞİ
Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak, toplu ve kalabalık yerlerde örneğin AVM gibi mekanlarda intihar girişimini, psikolojik olarak hem bireysel bir çaresizlik göstergesi hem de topluma yönelik güçlü bir mesaj verme şeklinde yorumluyor. Bu durumu anlamaya çalışırken birkaç psikolojik ve sosyolojik faktörün ön plana çıktığını belirterek şunları aktarıyor: "Bunların en başında 'Görünür Olma ve Sesini Duyurma İsteği' gelir. Kalabalık yerler, yüksek görünürlük sağlar. Bu tür bir ortamda intihar, bir yardım çığlığı, bir “beni görün” mesajı olarak da yorumlanabilir. Kişi, yaşadığı acının, yalnızlığın veya adaletsizliğin fark edilmesini isteyebilir. Çoğu zaman bu tip yerlerde intiharın amacı toplumsal 'Tepki ve Etki Arayışı' olabilir.

Uzman Psikolog Akyunak, bazı bireylerin intiharlarını bir protesto ya da mesaj olarak kullanmak istediklerini, kalabalık bir mekânda bunu gerçekleştirmenin sadece yakın çevresine değil, topluma veya yetkililere de bir tepki ya da mesaj niteliği taşıdığına dikkat çekiyor. İntiharların büyük çoğunluğun Umutsuzluk ve Dışavurumun bir şekli olduğunu belirten Akyunak, "Derin depresyon veya travma yaşayan bir birey, içsel acısını sembolik bir şekilde dışa vurmak isteyebilir. AVM gibi mekanlar, modern yaşamın simgelerinden biri olduğu için, bu tür yerlerde yapılan intiharlar, “sisteme” veya “toplumsal düzene” bir tepki olarak da görülebilir. Ayrıca bu tür girişimler genellikle planlı olarak gerçekleşir. AVM’ler, yüksek alanlar (teraslar, balkonlar) gibi fiziksel olarak intiharı gerçekleştirmeye uygun mimarilere sahiptir, bu da onları “uygun” hale getirir."
Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak, kalabalık yerlerde intihar girişiminin birilerinin müdahale etme ihmalini arttırdığı için tercih sebebi olabileceğini belirtiyor ve şunları ekledi: "Bu durum kişinin içten içe kurtarılmak istediğini gösterebilir buna psikolojide parasuicidal behavior denir. Bu tür olayları önlemek için bireylerin psikolojik ihtiyaçlarını daha erken fark etmek, yalnızlıkla mücadele etmelerine destek olmak ve yardım alma yollarını artırmak kritik önemdedir."
AVM'LERDE ÖNLEMLER ARTTIRILMALI
İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları konuya ilişkin olarak AVM’lerde ara katlara ağların gerilmesi, güvenlik ve diğer personelin konuyla ilgili eğitilmesi gibi birçok önlem başlığı sıralıyor. Ancak en önemli nokta insanların her ne sorun yaşarsa yaşasın psikolojik destek alabileceği devlet kurumlarının ve imkanlarının artırılması gerekliliği. Bu noktada psikologların daha fazla istihdam edilmesi, temel psikolojik desteğe de ulaşımın kolaylaştırılması gerekiyor.

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI