O, kendisine ressam demese de yaptığı resimler birçok ünlü ressam tarafından övgülerle karşılanıyor ve kişisel sergiler açması için teklifler alıyor. Emekli bankacı Sevkan Bayrakdar, resim yapmaya Ressam İsmail Gümüş ile başlıyor, ressam Şenol Ömürlü ile ve ressam Ayvazoski ödüllü Cafer Örgüt ile de çalıştığını belirten Sevkan Bayrakdar, 'Her insanın yapabileceği güzel şeyler vardır, yeter ki hayattan ve var olmaktan vazgeçmesin' diyor. Bayrakdar'ın bir ayrıcalığı da, pastel boya ile yaptığı resimlerde farklı bir yöntem kullanarak farklı eserlere imza atması. Evli ve bir çocuk annesi olan Sevkan Bayrakdar ile resim, müzik ve sanat üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
• Resme nasıl başladınız anlatır mısınız?
Sanata olan yeteneğimi annemden aldım. Küçükken bile büyük teşvik aldım. Annem bilge bir kadındı. Bize hep söylediği şuydu: 'Ben sizin elinizde şiş, tığ ya da oklava görmeyeceğim. Kitap göreceğim, resim yapacak, şarkı söyleyeceksiniz. Sizi mutfakta görmeyeceğim.' Annemin sesi de çok güzeldi, şiir yazardı. Yeteneğim sanırım annemden geçti. Emekli olduktan sonra Türk sanat müziğinin bonası, solfeji, notası ve nazariyatını merak ettim. Ses güzelliği vardı ancak bunları da bilerek şarkı söylemek istedim. Müzikteki başarımın ardından arkadaşlarımın resim yeteneğimi de test etmesini istedim ve ressam İsmail Gümüş ile çalışmaya başladım. Daha sonra ressam Şenol Ömürlü ile ve ressam Ayvazoski ödüllü Cafer Örgüt'le de çalıştım. Yaptığım resimler çok ilgi gördü. Böyle başladı resim serüvenim. Şu an 70 yaşındayım, bir oğlum var. 4 tane erkek torunum var. Yaşım 70 ama işim daha bitmedi.
• Sergilerinizden bahseder misiniz?
İlk sergimi Türk Amerikan Derneği'nde açtım ve yoğun ilgi gördü. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Galerisi'nde geçen yıl da bu yıl da bir sergi açtım. Bu yıl Haziran başında da 4'üncü kişisel sergimi açtım. Bu sergilerin bir özelliği benim değil çevrem tarafından talep edilmesi. Onlar talep edince bana da yaptığım eserleri getirmek kalıyor.
'RESSAM DEĞİLİM RESİM YAPIYORUM'
• Kendinize ressam demiyorsunuz ama ressamlardan çok güzel tepkiler alıyorsunuz bununla ilgili neler söylersiniz?
Aynen öyle oluyor. Ressam değilim, amatör çalışıyorum. Hatta amatör ruhla denilebilir. Ressam üyeliği teklif edildi ancak istemiyorum, resme amatör ruhla yaklaşıyorum. Kendimce yaptığım resimler, çevremden de büyük ilgi gördü. İyi resim yaptığıma dair hep iyi övgüler aldım. Ünlü ressamlar da sağ olsunlar beni hep duygulandırıyor ve yönlendiriyorlar. Ben her zaman şunu söylüyorum ressam değilim resim yapıyorum. Onlar ressam unvanıyla bu işi yapıyorlar ve bundan hayatlarını kazanıyorlar. Belki kabul görürüm ama ressam unvanını kabul edersem onlara saygısızlık yapacağımı düşünüyorum.
• Pastel boyada farklı bir teknik kullanıyorsunuz, bu tekniği anlatır mısınız?
O yöntemde özel bir kağıt kullanıyorum ve tamamen parmakla çalışılıyor, ince ve emek isteyen bir çalışma. Pastel boyayla yapılıyor her renkte değiştiriyorsunuz, kuru pastel ve elinizle yayıyorsunuz. Özel camı özel kağıdı ve özel bir spreyi var. Hocamdan da hayranlık dolu sözler duyunca bu tekniğini özel bir çalışma olduğunu daha da çok hissettim.
'HERKES BİR SANATLA UĞRAŞMALI'
• Peki resim yapmak sizin için nasıl bir duygu?
Resim yapmak kendinle özdeşleşmek gibi bir duygu. O noktaya gelmek emek istiyor tabi ki. Müzikle de uğraştım. Nota solfej dersleri aldım. Ben yaptığım işleri detayıyla ve iyi yapmak isterim. Bu noktada da herkese ama herkese bir sanat dalıyla uğraşmayı tavsiye ederim. Herkesi motive ediyorum bu konuda çünkü. Bir de iyi adreslerle çalışmak gerektiğini düşünüyorum. Bir işi baştan doğru öğrenirseniz o işte başarılı olursunuz. Ben çok iyi adreslerle çalıştım. Eserlerimin rağbet görmesi ya da beğenilmesi buna bağlı diye düşünüyorum. Ben doğru adreslerle doğru bilgilerle bu noktaya geldim. Rahmetli annem bilge bir kadındı. Onun da resmi şiiri kompozisyonu çok iyiydi. Genetik mirasım iyi galiba (gülüyor). Ayrıca bir işe yaradığını hissetmek kadar güzel bir şey yok. Hep önüne bakmak, hızlı yürümek, ileriye yürümek. Her zaman örnek olmak için uğraşıyorum. Yaşımın kadını olmaya çalışıyorum. Hoşgörüyü ön planda tutarak. Bunun yanında çok okurum. Bu da beni başarılı yapan etkenlerden biri bence.
• Resimlerinizde konu seçiminiz nasıl yapıyorsunuz?
Konular çeşitlilik arz ediyor. Natürmort, peyzaj çalışmaları yapıyorum. Arada bir de modern resim yapıyorum. Çeşitliliği seviyorum. Önce pastel ile başladık. Sonrasında peyzaja geçtim, natürmort ilgimi çekti, spatul çalışmaların güzelliğini fark ettim. Deniz ressamı ile çalıştığım için denizler ilgimi çekti. Arada da modern resimler yaptım. Tarzım farklı farklı, yeniliğe hep açığım öğrenmek istiyorum ve üretmeyi çok seviyorum. Bütün insanlara tavsiyem sanatın bir dalı ile ilgilenmeleri. Ben her türlü sıkıntıya rağmen yaşamın çok güzel olduğunu ve öğrenmemiz gereken çok şeyler olduğunu düşünüyorum.
• Sizce ülkemizde sanatçının yeri ve resme verilen önem nedir ve ne yapılabilir sanata verilen önemin artırılması için?
Ülkemizde sanata yeterince önem verilmediğini apaçık görüyoruz, maalesef ki. Öncelikle sanat sevgisinin okullarda hatta ilkokuldan başlatılması gerek bence. Ayrıca bu noktada şunu da belirtmeden geçmemeyim, bilginin de paylaşıldıkça güzel olduğunu düşünüyorum. Öğretmeyi seven bir kişiyim. Bildiğim her şeyi aktarıp öğreteyim, neden benimle toprak olsun. Herkes bilsin.