www.baskentgazete.com.tr’ye çalışmalarını anlatan Yaşar Çallı, dedesi İbrahim Çallı gibi resim tutkunu olduğunu söyledi. 1941 yılında Denizli Buldan’da doğan sanatçı, Kahramanlar İlkokulu’nda öğretmeni Osman Aksoy’un önerisi ile ilk kez Atatürk’ün portresini karatahtaya çizdiğini söylüyor. Çallı o günü şöyle anlatıyor:

“Kendimce daha ilkokulda öğretmenim Osman bey ‘Sen Atatürk’ün resmini tahtaya çizebilir misin (Tabi o zaman küçük olduğumuz için Atatürk’ün posteri bizim boyumuza göre)’ dedi. Kalktım tebeşirle postere baka baka çizdim tahtaya. Osman Aksoy hocam diğer hocaları çağırarak, tebeşirle karatahtaya çizdiğim Atatürk resmini onlara gösterdi. Daha sonra elini omuzuma koyarak, ‘Sen büyüyünce iyi bir ressam olacaksın’ dedi. Ben ressam kelimesini ilk defa duyuyorumdum.”

Dedesi İbrahim Çallı’nın da bugün TBMM’nin bazı duvarlarını süsleyen resimleri de bulunan ressam Yaşar Çallı, 1979 yılında o zamana kadar Meclis Başkanlığı yapmış Devlet adamlarının portelerini yapmak üzere TBMM Başkanı Cahit Karakaş tarafından görevlendirildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Müdürlüğüne Ressam olarak atandı. Eski Cumhurbaşkanlarından Ahmet Necdet Sezer’in talimatı ile Atatürk portrelerini çalışmaya başladığını anlatıyor.

“Ben TBMM’de görevliydim. Mecliste başkanlarının portrelerini çiziyordum. Sağ olanlarına poz verdirerek resimlerini çizdim” diyen Yaşar Çallı, “Cumhurbaşkanı Ahmet Meclis Sezer beni görevlendirdi Meclis’e. Atatürk’ün yurt sathında gezdiği ve kaldığı evleri tespit etmeye çalıştık ve ben onları çizdim. O resimlerin tamamı Cumhurbaşkanlığında duruyor. Ağırlıklı olarak Atatürk portresi ve kaldığı evlerin çalışmasını yaptım” diye anlattı.

Yaşar Çallı kimdir?

19 Aralık 1941 yılında Denizli'nin Buldan Kasabasında doğan sanatçı, ünlü ressam İbrahim Çallı'nın ilk eşi olan Ayşe Çallı’nın kızı Sara Ekinci’den olan torunu. Sara Ekinci’nin Hasan Ekinci’den olan 6 çocuğundan biridir. Resme olan yatkınlığı 7 yaşındayken, Denizli'de ilkokula başladığında hocaları tarafından da fark edilmişti. Çallı’nın resme olan yeteneği Deniz Lisesi'nde resim öğretmeni ve aynı zamanda İbrahim Çallı’nın da öğrencisi olan Besim Yazıcı tarafından fark edildikten sonra Yaşar Çallı’yı yanından hiç ayırmıyor.

Yaşar Çallı 1974 yılında İstanbul Hilton'da portreler sergisi açarak Hilton Otelde Resim sergisi açma geleneğini başlatan ilk sanatçı oldu. 1979 yılında Irak Kültür Bakanlığının davetlisi olarak Irak' a giden Yaşar Çallı; Irak' ta muhtelif şehirlerde birçok devlet adamının porteleri üzerinde çalıştı. Cumhuriyet Döneminde ilk kez Saray ressamı olarak atanan Yaşar Çallı Dolmabahçe Sarayında kendisine tahsis edilen atölyede çalışmalarına başladı. TBMM'de Meclis Ressamı ve Sanat Danışmanı unvanını aldı. Burada Ressam olarak uzun yıllar Cumhurbaşkanları ve Devlet adamlarının portelerini yaptı. 1-10 Nisan 1983′de Dönemin Kuvvet komutanlarının ve Devlet Başkanının resimlerini yapmış ve bu resimler Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde sergilendi. Bu tablolar şu anda Askeri Müze'de bulunuyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU