Türkiye 31 Mart Seçimleri'nin sayımlarını bilindiği gibi bir türlü bitiremiyor! Sayıyoruz beğenmiyoruz, bir daha sayıyoruz. Olmadı itiraz ediyoruz… Say bakalım bir daha… Saymalar devam ederken, ekonomi paketleri açıklanıyor bir taraftan… Kaynak arıyoruz, malum para lazım memlekete! ABD'ye gidiyoruz bu bağlamda… Tüm bunlar yaşanırken, bir taraftan çok kimselerin haberi olmasa da, aslında dikkat çekilmesi gereken başkaca önemli işler de oluyor memlekette…

Türk-İş'e bağlı Şeker-İş Sendikası'nın ev sahipliğinde Antalya Grand Şeker Otel'de bir çalıştay gerçekleştirildi. İçeriği oldukça önemli bir programdı. Uluslar arası Gıda, Tarım, Turizm İşçileri Federasyonu (EFFAT) temsilcileri ile birlikte Tarım-İş ve TOLEYİS temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, Endüstri 4.0 ile birlikte çalışma yaşamında sendikalaşmanın yaşayabileceği olası sıkıntılar ele alındı…

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, sürecin başarılı yönetilmesinin güçlü bir sosyal diyalog mekanizması ile olacağını ve de sendikaların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi...

Üçüncü sanayi devriminden yaklaşık 46 yıl sonra internet, makine ve insan arasında işbirliğini ön plana çıkaran dördüncü sanayi devrimi ile karşı karşıya olunduğuna işaret etti Gök. Tüm araştırmaların, sanayi 4.0'ın getirdiği teknolojik değişimlerin üretim süreçlerinde yol açacağı değişikliklerin kaçınılmaz olarak çalışma hayatını da etkileyeceğini gösterdiğini anlattı İsa Gök ve söz konusu değişim sonucunda toplam işlerin yarısının ise otomasyona tabi olacağının altını çizerek…

Gök, söz konusu değişim ile birlikte ortaya çıkacak sorunların aşılmasında sendikalara önemli görevler düştüğünü, sürecin başarılı yönetilmesi için mutlaka güçlü bir sosyal diyalog mekanizmasının harekete geçirilmesi ve sendikaların insan kaynaklarının beceri düzeyleri konusundaki kurumsal kapasitelerini arttırmaya ihtiyaç olduğunu ve de sendikaların içinde bulundukları durumu, yeterliliklerini mutlak sorgulamaları gerektiğini paylaştı…

Güneydoğu Avrupa Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Kristjan Bragason ise, Endüstri 4.0 ile birlikte işçi sınıfının küresel sermaye karışışında haklarını kaybettiğine, güçlü sendikalar olmadan yeni kazanımlar elde edinilemeyeceğine, dolayısıyla parçalanmadan işverenler gibi sendikaların da küresel bir güç haline gelmesi gerektiğine vurgu yaptı… Bragason, işçilerin şimdiden teknolojinin getireceği riskleri bilmesinin ise hakları olduğunu savundu.

Çalıştayın önemli başlıklarından birisi de, internet üzerinden çalışan milyonlarca insanın hakkının nasıl korunacağıydı. Çok uluslu şirketlerin kar amaçlı kullandığı söz konusu kişilerin de, mutlaka sendikalılaştırılması gerektiğinin altı çizildi…

Böyleydi Antalya'da çalışma yaşamına yönelik gündem.

Artık seçim etkisinden kurtulmak ve yapılması gereken önemli gündemlerde gecikmemek gerek sıkıntılar büyümeden…