Ankara'nın tarihî ve kültürel dokusunu yansıtan en önemli mekânlardan biri hiç şüphesiz Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesi'nin çevresidir. Başkentin kalbinde yer alan bu alan, yalnızca dini bir merkez değil, aynı zamanda turistik açıdan da Ankara'nın en dikkat çekici noktalarındandır. Günde binlerce başkentlinin yanı sıra yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu meydan, Osmanlı’dan kalma tarihi bir ev hamamına da ev sahipliği yapıyor.

Osmanlı Dönemi ev hamamlarının tipik bir örneği olan yapı, hemen bitişiğinde yer alan Bayramiye Tarikatı şeyhlerinden birine ait olduğu düşünülen konutun hamamı olarak işlev görmüş. Taş temel üzerine tuğla ve moloz taşın karma kullanımı ile inşa edilen hamam Dikdörtgen planlı ve sıcaklık ve ılıklık (soyunmalık) olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Sıcaklık bölümünde Türk üçgenleriyle geçiş yapılan kubbenin ortasında bir aydınlatma feneri yer alıyor. Isıtma sistemi külhan ve cehennemlik bölümleri vasıtasıyla sağlanmış. Günümüze belli bölümleri harap vaziyette ulaşmış olsa da tarihi yapı kentimizdeki nadir örneklerden biri. Ayrıca Altındağ Eskicioğlu Camisi bahçesindeki ev hamamı ile plan, malzeme ve teknik açısından oldukça benzerlik taşıyor.

Yakın geçmişte Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla yapının üst örtüldü. Ve özgün mimari öğeleri aslına uygun biçimde korundu.

Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesi'nin sadece birkaç adım ötede yer alan Osmanlı ev hamamı, tarihî dokusu ve özgün mimarisiyle meydanın saklı hazinelerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Muhabir: Muhammed Ali YAHŞİ