Son dönemde idari yönden oldukça çalkantılı günler yaşayan Başkent’in önemli değerlerinden 100 yıllık koca çınarı Gençlerbirliği, bir bilinmeze doğru yol alma noktasında…

22 Ocak 2017’de yitirdiğimiz efsane başkan İlhan Cavcav’dan sonra bir türlü düzen tutturamayan kırmızı-siyahlılarda, istikrarsızlıktan dolayı 2,5 yılda 5’i olağanüstü olmak üzere tam 6 kez genel kurul kararı alındı. Bu kongrelerden Niyazi Akdaş, 5 kez başkan olarak çıktı. Birinde de kendisinin desteklediği ancak maddi destek bulamadığı için başkanlığı 2 ay süren Talip Çankırı seçilmişti.

Peki Akdaş’ı istifaya iten olay nasıl gerçekleşti. 7 Ocak 2024’ta seçimsiz olarak, kulübün geleceği konusunda son derece önemli bir konu olan şirketleşme kararı alınabilmesi için planlanan ancak gerekli 3/4 oranındaki 850 delege sayısına ulaşılamadığı için yapılamayan genel kurul sonrası işler iyice çıkmaza girdi. Kongreden çıkmayan bu karar üzerine mali destek vermesi beklenen Cantürk Alagöz’ün de çekilmesi sonucu Akdaş’ın istifa kararı aldığı ve 11 Ocak tarihinde bunu yönetime ilettiği açıklandı. Ancak futbol takımımın 3 önemli maç arifesinde açıklamayan istifa kararı son Sakarya galibiyeti üzerine yürürlüğe konuldu ve Akdaş, “artık dönüş yok” diyerek kulübe veda etti.

 Büyük bir maddi yükün altına girerek, takımı 3 sezondur l.ligde tutma başarısı gösteren Akdaş,  kulüpten alacakları konusunda da “verdiğim maddi destek Gençlerbirliği’ne feda olsun” diyerek selefinin de kulaklarını çınlatmış oldu. 2,5 yılda 6. kez genel kurula gidip 5 kez seçilen Akdaş, böylelikle değişik bir rekorla Gençlerbirliği tarihine geçti.

Peki şimdi ne olacak? Görevdeki Gençlerbirliği yönetimi, yeni bir kongre kararı mı alacak yoksa sezon sonuna kadar hemşehrisi Ankaragücü gibi içinden birini başkan yapıp yola devam mı diyecek… Eğer bu yolu seçeceklerse ki Asbaşkan Mehmet Soylu, İlhan Cavcav’ı anma programında bu niyette olduklarını meslektaşlarımızın sorusu üzerine “içimizden birini başkan seçeceğiz” diye gayri resmi olarak açıkladı.  Bu da yönetimde en deneyimli isim olan Başkan Vekili Arif Ölmez’in başkan koltuğuna oturma ihtimalini güçlendirmektedir. Tüzükte yapılan son değişimden sonra da bunu yapmanın önü de açık…

Devam kararı alınmasında en önemli etken futbol takımının son üç maçta hem ligde hem de Ziraat Türkiye Kupasındaki çok önemli başarılara imza atması oldu. Umarım ki değerli yönetim, sezon sonuna kadar maddi sorunların yaşanmaması, futbolcuların alacakları ve maaş ödemeleri için kaynak bulmalarının öncelikli şart olduğunun bilincindedirler. Aksi durumda iyiye doğru gidiş, tersine dönebilir.

Benim asıl merak ettiğim, yıllardır Niyazi Akdaş’ın gitmesi için mücadele edenlerin, Gençlerbirliği yönetimine aday olup olmayacakları konusudur. Öncelikle Arda Çakmak, bu konuda en hevesli konumunda olan iyi bir Gençlerbirliği sevdalısı… Hazır Niyazi Akdaş, verdiği ‘artık dönüş yok’ ve ‘verdiğim maddi destek Gençlerbirliği’ne feda olsun’ söylemleri de istifa dilekçesinde yer alarak tescillenmişken bundan daha iyi fırsat olmaz… Tabi ki iş tüm muhalifleri etrafında toplayıp delegeleri de kaynak bulma konusunda da ikna etmeye kalacak.

Bu dönem Gençlerbirliği için kelimenin tam anlamıyla bir ‘sırat’ köprüsünden geçme dönemi… Dilerim ki bu dönem iyi bir kriz politikası izlenerek çözümlenir. Bu hem görevdeki yönetim hem de muhalefet için de geçerli. Aksi takdirde Cumhuriyetli ile yaşıt bu güzide kulübümüz önünde son derece tehlikeli bir yol görünüyor. Sonu inşallah ülkemiz futbolunun önemli kulüplerinden olan Bursaspor ve Eskişehirspor’a benzemez.