Geçtiğimiz günlerde Kanada’da başlayan ve ABD’nin kuzey yarısında etkisini gösteren orman yangınları devam ediyor. Iki ülkenin de kırmızı alarm vermesine sebep olan yangınların sıcaklık kaynaklı olduğu yetkililerce belirtildi. Oldukça büyük tahribat bırakan yangın ise henüz tam anlamıyla söndürülebilmiş değil.
2022 Ağustos ayında ise Kanada’daki hava sıcaklığı hatırlarsanız 40 derece ile kendi enlemi içerisinde rekor kırmıştı. Küresel ısınmanın bu kadar yoğun hissedildiği son yıllarda orman yangınları sıklaşmakta ve yanmanın başlama zamanı da değişmektedir. Normalde ısınmanın en yüksek olduğu temmuzdan itibaren bu tür küresel facialar yaşarken artık bu haziran ayına gerilemiş bulunmakta.
Bir diğer dikkat çekmemiz gereken tarafı ise sadece yanan ağacı, ölen hayvanları ile yeterince korkunç olan olayın temiz hava boyutudur. Çoğu eyalette evden zorunlu olmadıkça asla çıkmayın uyarıları verildi. Tamamen sararan hava ise oldukça ürpertici. Adeta “fakir ülke efekti” yaratan hava ise aynen bu başlıkla gündem oldu. Pek çok sosyal medya kullanıcısı bu başlık ile “Meksika’dan daha sarısın!” gibi ifadeler kullandılar. Aslında tam da bu noktada düşündürücü önemli bir detay bulunmakta: Yanan ormanlar ABD’ye veya Kanada’ya ait değil, Dünya’ya aittir. Bu ormanlar bizden önce vardı, bizden sonra da var olmalarına katkıda bulunamıyorsak bu çok acı. Üstelik doğayı, hayvanı bir mülk gibi görüp ülkesel kini bu noktadan çıkarmak oldukça üzücü. Bu yinelenen oh olsuncu anlayışa aynı gemidekilerin katılması mümkün olmamalıdır.
Bizler her ne kadar yaşadığımız gezegeni siyasi haritalar ile görsellesek ve sınırları ülke sınırlarına göre çizsek de aslolan doğanın kendi sınırlarıdır. Biz çevrecilerin kamuoyunda yaratmaya çalıştığı baskı hep doğayı katlediyoruz, doğa yok olacak şeklindedir. Aslında bundan kastedilen şey yaşanılabilir bir doğanın kalmayışıdır sevgili okurlarım. Doğayı böyle katletmeye devam edersek kendimize yer bulamayacağımızdan bunu sürekli vurguluyoruz. Çok sevdiğim bir Kızılderili atasözü bunu şöyle açıklamış: Doğaya karşı savaşıyor insanlık, kazanırsak kaybedeceğiz. Dere yatağına istediğiniz kadar ev yapın, doğa onu zamanı geldiğinde yıkar. Suya çöp atın, kıyıya geri döner yani doğa mükemmel bir karmik döngüye sahiptir. Siz ne verirseniz size misliyle geri verir.