Uykusuzluk çok önemli bedensel ve ruhsal bozukluklara yol açan bir sorundur. Sanıldığından daha sık görülmektedir. Toplum boyutunda düşünüldüğünde büyük ekonomik ve sosyal maliyeti de olabilmektedir. Uyku süresi kişiden kişiye değişir. Ancak genellikle bir yetişkinin günde 7-8 saat uykuya gereksinim olduğu kabul edilir.

Toplumda her on kişiden birinde uykusuzluk sorunu olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların neredeyse yarısı yaşamının herhangi bir döneminde uykusuzluk sorunu yaşamaktadır. Bazı araştırmalarda toplumumuzdaki uykusuzluk sorunu çekenlerin oranı yüzde 20 dolaylarında bildirilmektedir.

Uykusuzluğun birçok türü olabilir. Sözgelimi uykuya dalmada zorluk, uyku bütünlüğünün bozulması ve aralıklı olarak uyanma, erken uyanıp bir daha uykuya dalamama biçiminde olabilir. Sonuçta uyku dinlendirici ve yenileyici özelliğini yitirmektedir. Çoğu kişi bu sorunlar nedeniyle hekime başvurmayı düşünmediğinden tıbbi yardım da alamamaktadır. Uykusuzluk birkaç gece sürerse geçici, bir hafta ile üç hafta arasında kısa süreli, üç haftadan uzun ürerse süreğen kabul edilir ve mutlaka tıbbi yardım almalıdır.

Duygusal, zihinsel ve bedensel sorunlar değişik süreli uykusuzluk durumlarına yol açabilir. Ağır krizler, endişe, korku, ruhsal çökkünlük uyku bozukluklarının önemli nedeler arasındadır. İş hayatıyla ilgili sorunlar, ekonomik güçlükler, işsizlik korkusu, işten ayrılma, iş bulamama, evlilik sorunları, hastalık ve kazalar ayrı bir nedenler kümesi olarak karşımıza çıkar. Bunu çevresel nedenler izler: gürültü, aşırı sıcak ve soğuk ortam, uyku düzeninin değişmesi, aşırı aydınlık ortam örnek verilebilir. Yatağın özellikleri, yastık uyku düzeninin bozulmasına yol açan ergonomik bozukluklara örnektir. Vardiya çalışması uyku düzenin bozulmasına yol açan önemli bir nedendir.

Diğer hastalıklara bağlı ağrılar, kasılmalar, dolaşım sorunları uykusuzluk nedeni olabilir. Yaşlanma uyku süresinin azalmasına neden olabilir. Bunun hastalıkla ilgili olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü Parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların da ilk belirtilerinden olabilir. Kimi içecekler, ilaçlar uykuya dalma güçlüğüne neden olabilir. İçeceklerle çay, kahve, kakao gibi maddeler örnek verilebilir.

Uykusuzluk dikkat dağınıklığı, bellek kaybı gibi durumlara da yol açar. Kazaya uğrama sıklığının artmasına da neden olur.

Bazen günlük yaşam etkinliklerinde basit değişiklikler uykusuzluk sorunun çözülmesinin sağlayabilir. Bedensel etkinlikler, uyumadan önce ayran ya da sıcak süt içmek, akşam yemeğinde aşırı yememek, alıştığı uyku düzeninin zorunlu olmadıkça bozmamak basit uykusuzluk durumlarının çözümüne yardımcı olabilir. Dinlendirici bir uyku için yatak odası karanlık olmalıdır.

Uykuyu kovalamamak, bir süre rahat bir ortamda kitap okumak, müzik dinlemek yararlı olabilir.