Ankaragücü’nde Ali Sowe yok ya…  Hücum gücü de yok oldu.

Adam bir sakatlandı, takım gole hasret kaldı, iyileşti tam verim alınacak, Afrika Kupası geldi çattı… Sarı-lacivertli ekibin gol yükünü çekmesi beklenen futbolcu, 3 gol ve 2 asistle kala kaldı. Milli takımı Gambiya’nın gruptan çıkamayarak elenmesi için taraftar neredeyse adak adayacak.

“Allah’tan Efkan var” tesellisi de Başakşehir maçına kadar sürdü. 4 gol-2 asistle takımın en etkilisiydi. Ama yer aldığı son 8 maçta sadece 1 gol atabildi. Yine de şükür, toplam 7 gole katkı verdi.

Efkan Bekiroğlu yokları oynamaya başlayınca Emre Belözoğlu ile yeniden kendini bulan Pedrinho son 3 maçta 2 gol-2 asistle sahneye çıktı da forvet oyuncularının ayıbını biraz olsun örttü.

Bunları niye söylüyoruz… Çok önemli oyuncularını göndererek yeniden yapılanmaya çalışan ve kupa dahil tam 4 maçtır galibiyet (3 beraberlik-1 yenilgi) hasreti çeken Adana Demirspor karşısında, Başkent ekibinin forvetinde yer alan oyuncuların istatistikleriyle ortaya koyduklarına bir göz atalım…

55 dakika sahada kalan Bajic’i ele alalım… 1’i isabetli 2 şut, 0.14 gol beklentisi, rakip ceza alanına 2 kez girebilmiş, topla buluşması ise yok.  Onun yerine oyuna giren Macheda’ya gelelim… 1 isabetsiz şut, 0.05 gol beklentisi, rakip ceza alanında 4 defa bulunmuş ve topla buluşma sayısı 15. Ya günü gününe uymayan sprinter Cephas’a gelince, o da oyunda kaldığı 55 dakikada; 1 isabetsiz şut atmış, gol beklentisi 0.02, rakip ceza alanını ziyareti 4 kez sürmüş, 28 defa da topla buluşmuş, hakkını yemeyelim 1 de kilit pas atmış.

Ankaragücü’nün en pahalı transferi Morutan ise yine de biraz olsun kendini gösterebilmiş… 2’si isabetli 3 şut çekmiş, 1 net pozisyona girmiş o yüzden gol beklentisi 0.90 olmuş, kendisine ceza alanı yayı içinde yapılan faul ile Pedrinho’nun frikik golüne katkı sağlamış.

Tüm bunlar olurken, forveti besleyecek olan sağ ve sol bekler Kitsiou ile Hanousek’in hücum istatistiklerinde rakam olarak kocaman birer 0 yer almış.

Başta de belirttiğim gibi iyi ki Ankaragücü’nün Pedrinho’su var. Mutlaka çalışılmıştır ama frikik öncesi baraj kurdurmadaki çabası ve becerisi, atış kalitesi kadar önemliydi.

Size bir sorum var… Hadi tahmin edin bakalım Emre Belözoğlu neden bu kadar agresif? Kitsiou’nun Yusuf Erdoğan’ın faulünde şiddetli itirazlarını yaparken, yerini terk etmesi, istemsizce ağzından çıkan sözler kesinlikle ihraç nedenleriydi. Yine biraz şanslıydı eğer kırmızı kart görseydi, çarşamba günü Eryaman’da oynanacak ve büyük önem taşıyan Fatih Karagümrük maçında takımının başında olmayacaktı.

Herkes bir faul için bir teknik direktörün hakemlere bu derecede öfkelenmesinin gereksiz olduğunu belirtiyor ama bence onu çıldırma noktasına getiren hakem kararı değil, kendi futbolcularının oyun alanındaki hatalarıydı.

Adana Demirspor maçı, sarı-lacivertliler için skor olarak çok iyi sonuçlandı. Çünkü hataların ve gidip gelmelerin çok olduğu bir oyun oynandı. Her an iki takımın lehine dönebilirdi. Özellikle deplasmanda alınan bir puanın böylesine kritik bir dönemde çok büyük bir önemi var. Böylesine kötü günde alınan puanlar, hedefe ulaşma açısından son derece etkin rol oynar.

Yukarda Allah var… İnkâr edersek de bizi çarpar. Ankaragücü, belki de ilk kez hakem hatalarının kendisi lehine yapıldığı ve bu işten karlı çıktığı bir maç oynadı.

Maçın en büyük kırılma noktası, VAR hakemi Mustafa Öğretmenoğlu’nun  27’de Emre Akbaba’nın attığı golü, Arda Kardeşler’i topun pası veren Akintola’nın eliyle oynadığı gerekçesiyle izlettirip iptal ettirmesi oldu… Çünkü bu pozisyon, VAR’ın müdahale alanına girmiyor yani devreye girmemesi gerekir. Gol iptal kararı ise ancak son vuruşu yapan oyuncunun elle müdahalesi olursa (ki top eline çarpsa bile) verilir. Ayrıca buna ilave olarak Hanousek’in Stamboli’nin ayağına basması ve Morutan’nın Emre Akbaba’nın pozisyonunda topu eliyle alarak atak başlatmasının cezasız kalmaları gibi lehine sonuçlanan hakem hatalarını da ekleyebiliriz.