Ve sonunda korktuğumuz başımıza geldi…

Dünya Atletizm Birliği (World Athletics), Atletizm Dürüstlük Birimi (AIU) tarafından yürütülen soruşturmalar sonucunda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülke, Manipülasyon izleme listesine alındığını açıkladı.

Peki olaylar nasıl gelişti.

Dünya Atletizm Birliği, 2021 Olimpiyat Oyunları kalifikasyon döneminde 17 şüpheli yarışma tespit etmiş ve olayın soruşturulması için AIU'ya sevk etmişti. Dürüstlük Biriminin soruşturma raporu doğrultusunda da Temmuz ayında Oregon'daki toplantısında bu listeyi onayladı.

Bizi bu soruşturmaya iten olay ne zaman ve nerede gerçekleşti… Bunu 7.7.2021'de bu sütunlarda 'Atletizm'de Acayip Hesaplar' başlıklı yazımla açıkladım. Bunun ayrıntılarına da https://www.baskentgazete.com.tr/yazarlar/atletizmde-acayip-hesaplar/haber-39492 linkinden ulaşabilirsiniz ama ben değerli zamanınızı almamak için de kısaca özetleyeyim.

2020 Tokyo'ya (Pandemi nedeniyle 2021'de yapıldı) kalan 3 kotanın belirlenmesi için Erzurum'da 13 Haziran 2021'de Belarus, Ukrayna'nın katıldığı yarışmada 4x400 m mix (karışık) bayrak yarışı yapılıyor. Türkiye 3.17.65'lik derecesiyle 3.oluyor. Gelin görün ki bu derece kotayı almaya yetmeyince 27 Haziran'da aynı yer ve aynı ülkelerle yeni bir yarışma daha düzenleniyor. Bu kez İlyas Çanakçı'nın yerine Yasmani Capolle alınıyor ve Büşra Yıldırım, Elif Polat, Beşre Akçam'dan oluşan yeni mix bayrak takımımız bu kez 3.14.80 Türkiye rekoru kırarak Ukrayna'nın ardından 2.oluyor. Belarus ise diskalifiye ediliyor.

İşte bu durum da Atletizm Federasyonunun resmi sitesinde Olimpiyat vizesi alındığı şeklinde duyuruluyor. Ama 29 Haziran'da World Athletics'in listesi yayınlandığında son 3 kotanın Almanya, Ukrayna ve Nijerya tarafından alındığı açıklanınca geçek ortaya çıkıyor.

İşte ülkemizin; ortaya çıkan ve şüpheli yarışlar konusunda soruşturmaya uğratan bu büyük olay sonrası MHK üyesi Necati Çeteci'nin 'Araştırmalarım sonucunda ulaştığım fotofiniş resimlerindeki sonuç ile federasyon sitesindeki sonuçların farklı olduğunu gördüm. Fotofiniş sonuçların değiştirilerek ilan edilmesi ve World Athletich'e gönderilmesi sonucu ülkemizin uluslararası platformda bir hayli ivme kaybettiğini düşünüyorum. Acaba başka yarışma sonuçları da bu şekilde ilan edilmiş mi?' şeklindeki açıklamasının ardından bu olaylardan kendini sorumlu hissederek MHK'den ayrılmaya karar veriyor. (Bu olayın ayrıntısını da ulaşmak isterseniz 19.7.2021 tarihinde 'Atletizm'de ilginç gelişme' başlıklı yazımı https://www.baskentgazete.com.tr/yazarlar/atletizmde-ilginc-gelisme/haber-39808 linkini tıklayabilirsiniz.)

Bu yazılarımızla uyardığımız sporumuzun yetkilileri de olayları soruşturmak yerine sessiz kalmayı tercih etmeyi seçince de, bir kez daha 'Gerçeklerin er ya da geç açığa çıkma gibi bir huyu vardır' sözünün doğruluğuna tanıklık ettik.

Düşünün; Atletizm Dürüstlük Birimi bizi 7 ülke arasında Manipülasyon İzleme listesine alıyor…

Dünya Atletizm Başkanı Sebastian Coe, 'Dürüstlük, Dünya Atletizm'deki en yüksek önceliğimizdir. Onsuz, spor yapamayız. Bu nedenle, dürüstlüğe, doğruluğa yönelik tüm tehditleri belirlemek ve ele almak için bağımsız AIU'yu kurduk. AIU'ya sporumuzu korumak için devam eden sıkı çalışmaları için teşekkür etmek istiyorum. Dürüstlüğü korumak için sonsuz uyanıklık gerekir ve bu tüm üye federasyonlarımızın adil rekabet ilkelerini korumaya eşit derecede bağlı olması gerektiğinin zamanında hatırlatılmasıdır' diye olayın ardından ders verircesine konuşuyor…

Ama maalesef bizim federasyonda, daha İslami Dayanışma Oyunlarında yaşanan skandallardan dolayı ilk 3 günlük derecelerin WA tarafından geçersiz sayılması soruşturulması ve ülkemizde yapacağımız her yarışma için WA'dan gelecek ve oldukça masraflı olacak 3 teknik delege zorunluluğu gündemdeyken, başkanın ağzından trajikomik bir açıklama yayınlıyor. 100'üncü yaşını kutlayan pardon kutlanamayan, sporların anası olarak anılan bu branşımızın en üst düzey yetkilisi, bize bunu yaşatan olayları hiç olmamış gibi halının altına süpürerek utancı örtmeye çalışıyor ve sanki 8 yıldır görevde değilmişçesine 'Türk Atletizm Federasyonu olarak, bugünden itibaren müsabaka ölçüm altyapımızı yenileyecek ve hakem eğitimlerimizi yoğunlaştıracağız' diyebiliyor...

Pardon, sorarlar adama, 'Daha önceleri nerelerdeydiniz?'diye.