TBMM’ye geçen hafta gelen torba yasa teklifi ile zor durumdaki mükellefler için taksit süresi artırılıyor. Mevcut durumda zor duruma düşen mükellefler başvurmaları halinde 36 aya kadar taksit yapılabiliyor. Yasa teklifiyle 72 aya çıkarılıyor.

Geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifinin bu hafta Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor.

Yasa teklifine göre ödenmemiş vergi borcu olanların taksit süresi 36 aydan 72 aya çıkarılıyor. Teminatsız tecil tutarı da 1 milyona yükseltiliyor. 50 bin lira olan sınır geçen yıl temmuzda 250 bin liraya yükseltilmişti. Tecil imkanı mevcut durumda 250 bin liraya kadar 36 ay vade ve yüzde 39 faiz ile uygulanıyor. Şirketler ya da kişiler ödenmemiş vergi borçları için tecil başvurusu yapabiliyor. Bir şirket de ya da ücret geliri, kira geliri elde eden vatandaş da tecil ile borcuna taksit yapabiliyor. Aylık taksitler halinde borcunu ödeyebiliyor.

Tecil ile kamu borcu zamanında ödenemediğinde ve haciz gibi işlemler borçluyu çok zor duruma düşürecekse, borç 36 ayı geçmemek üzere taksitlendirilebiliyor. Tecil otomatik bir hak değil; borçlu talep etse bile idare bunu kabul etmek zorunda değil. Şartlar oluşmuşsa vergi dairesi veya ilgili kamu idaresi, taksitlendirme yapabiliyor. Taksitlendirme dönemi boyunca vergi idaresi bu borç için haciz gibi cebri icra yollarını kullanamıyor.

Eğer tecil ile taksitlendirme yapılırsa gecikme zammı da uygulanmıyor. Şu anda tecil faizi yüzde 39 olarak uygulanıyor. Tecil edilmemesi durumunda aylık yüzde 3.7 (yıllık yüzde 44.4) gibi bir gecikme zammı uygulanıyor.

Yine yasal teklifi ile teminat şartı değiştiriliyor. Teminat şartı, tecil işlemi yapılırken borçlunun borcunu güvence altına almak için belirli bir miktar teminat göstermesi anlamına geliyor. Mevcut uygulamada 250 bin lira. Borç bu tutarı aşarsa, aşan kısmın yarısı kadar teminat gösterilmesi gerekiyor. Örneğin borç 300 bin lira ise 250 bin liralık kısım için teminat aranmıyor; sadece 50 bin liralık kısmın yarısı olan 25 bin lira için teminat isteniyor. Şimdi 250 bin liralık sınır 1 milyon liraya çıkarılıyor. Komisyon görüşmeleri sırasında mükelleflerin yüzde 98.6’sının borcunun 1 milyon liranın altında olduğu bilgisi de verildi.